Društvo

ODLAGANJE RADIOAKTIVNOG OTPADA U blizini planirane lokacije se mogu dogoditi i jaki zemljotresi

 Lokacija Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u opštini Dvor nalazi se u relativno slabo tektonski aktivnom području, ali se u blizini nalaze mnogo aktivnije zone izvora zemljotresa, u kojima se mogu dogoditi i jaki zemljotresi, poput onog u Petrinji, pokazuju rezultati studije.

Radioaktivni otpad Novi Grad Trgovska gora
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Fond za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško saopštio je da su stručnjaci Geofizičkog odsjeka Prirodo-matematičkog fakulteta u Zagrebu predstavili u Fondu rezultate studije opasnosti od zemljotresa za skladište nisko i srednje radioaktivnog otpada iz Krškog na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju.

Pročitajte još

– U okviru studije određeni su parametri opasnosti od zemljotresa na lokaciji Centra. U tu svrhu izrađen je i korišten katalog zemljotresa za područje radijusa 200 kilometara oko lokacije, na osnovu kojeg je proučena istorijska i novija regionalna opasnost od zemljotresa, sa detaljnijim opisom zemljotresa (seizmičnosti) lokalnog područja (do 50 kilometara) – objašnjeno je iz Fonda.

Osim kataloga, u određivanju opasnosti od zemljotresa, korišćeni su i podaci dobijeni proučavanjem lokalnih i regionalnih rasjeda, kao i rezultati mjerenja sa seizmološke stanice na lokaciji Centra i geofizičkih istraživanja.

Rezultati ove studije biće korišteni kao podloga za sprovođenje protivpotresnog projektovanja i izgradnju.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad, odlaže na lokaciji Trgovska gora na području opštine Dvor, na granici sa BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije