Kultura

Održan koncert Per „Bass viking“ Mathisen tria u Banskom dvoru

Druge večeri 3. festivala džez muzike „Intime jazz fest“, u Koncertnoj dvorani Banskog dvora održan je  koncert renomiranog internacionalnog džez sastava Per „Bass viking“ Mathisen trio.

Održan koncert Per „Bass viking“ Mathisen tria u Banskom dvoru
FOTO: BANSKI DVOR

Koncert je održan je uz primjenu svih poprisanih mjera  i preporuka nadležnih organa mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Ovaj sastav čine tri nevjerovatna muzičara, Per Matisen iz Noreške poznat i kao „Bass Viking“ norveški basista, kompozitor i producent,  nova nada evropske džez scene, mladi češki pijanista Danijel Bulatkin  i vrhunski bubnjar Utsi Zimring  iz Izraela.  Njihove nastupe opisuju kao  magičan spoj modernog akustičnog džeza i električnog fank-roka visoke voltaže, što je publika u Banjaluci imala priliku da čuje i osjeti.

FOTO: BANSKI DVOR
FOTO: BANSKI DVOR

Matisenova virtuoznost na električnoj bas gitari koliko i na kontrabasu, ali i duboka povezanost sa muzičarima sa kojima svira, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

-Za koncert u Banskom dvoru izabrali smo kompozicije koje su objavljene na raznim albumima tokom moje dugogodišnje karijere, na neki način izabrane kompozicije su presjek mog rada – rekao je Matisen.

Smatra da je „Intime jazz fest“ fenomenalno koncipiran.

-Oduševljen sam što su organizatori uspjeli da ga održe u ovom vremenu. Samo to što nije otkazan je već veliki uspjeh. To je nešto što svi muzičari mnogo cijene. Lijepo je vidjeti da se poštuju sve epidemiološke mjere – kazao je Matisen, jedan od najtraženijih basista u Evropi.

FOTO: BANSKI DVOR
FOTO: BANSKI DVOR

On je svirao u 40 zemalja sa nekim od najznačajnijih imena savremene muzičke džez, rok ali i klasične scene (Alex Acuña, Keith Carlock, Gary Husband, Yoyo Mayer, Gary Novak, Antonio Sanchez, Marilyn Mazur, Gergo Borlai, Ulf Wakenius, Mike Stern, Nguyen Le, David Kikoski, Jacob Collier, Jason Rebello, Bill Evans, Benjamin Schmid, Daniel Ottensamer, Maria Schneider, itd.) Objavio je 15 autorskih albuma kao frontmen i kompozitor, a pojavio se kao sideman u drugim bendovima ili producent na gotovo stotinu drugih.

3. festival džez muzike „Intime jazz fest“ konceptualno je zamišljen kao kamerni festival džez muzike koji će se fokusirati na manje sastave i vrhunske soliste ovog muzičkog žanra, uključujući maksimalno formacije do džez kvarteta koji su ušli u festivalsku selekciju.