Hronika

ODUZETA VIŠEMILIONSKA IMOVINA Dobili 26 godina zatvora za organizovani kriminal

Vrhovni sud FBiH osudio je Emira Šarića, Hasiba Bjelića i Feridu Hasić na ukupno 26 godina zatvora za organizovani kriminal i finansijske malverzacije i oduzeo im višemilionsku imovinu.

ODUZETA VIŠEMILIONSKA IMOVINA Dobili 26 godina zatvora za organizovani kriminal
FOTO: M. MILAKOVIĆ/RAS SRBIJA

Šarić i Bjelić osuđeni su na po 12 godina zatvora za krivično djelo organizovanog kriminala, poreske utaje i pranja novca, dok je Hasićeva osuđena na dvije godine za organizovani kriminal i pranje novca.

Šarić je bio vlasnik Studentskog hotela “Emiran” u Sarajevu, a Bjelić vlasnik benzinske pumpe “Umaks grup”. Oni su osuđeni da su zastupajući dvije kompanije iz Dubaija i Sejšela utajili porez u iznosu većem od četiri miliona KM.

Na osnovu fiktivnih ugovora sa ovim preduzećima, novac je uplaćivan na njihove devizne račune u više banaka, a koristili su ga u privatne svrhe i to za kupovinu više nekretnina preduzeća “Umaks grup” i “Emiran”, automobila i drugih stvari.

Činjenjem ovih krivičnih djela oni su oprali novac u iznosu većem od 20 miliona KM.

Vrhovni sud FBiH je od Bjelića oduzeo nezakonito stečenu imovinu u vrijednosti od 8.433.260 KM, a od Šarića u vrijednosti od 5.415.549 KM, prenijeli su federalni mediji.

Ova imovina postaje vlasništvo, odnosno imovina FBiH.

Bjelić i Šarić ostaju u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora izrečene presudom Vrhovnog suda FBiH. /kraj/ss