Politika

"Oglas za prijem vojnika bio bi stalno otvoren" Predstavljen Prijedlog izmjena zakona o službi u Oružanim snagama BiH

Radni tim Ministarstva odbrane BiH predstavio je finalni Prijedlog zakona o službi OS BiH čiji je cilj da se olakša prijem u službu, omogući lakši i pravedniji postupak prelaska profesionalnih vojnika u više kategorije službe, te da se ostvari bolja kadrovska popunjenost Oružanih snaga BiH.

"Oglas za prijem vojnika bio bi stalno otvoren" Predstavljen Prijedlog izmjena zakona o službi u Oružanim snagama BiH
FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE BIH

Javni oglas za prijem vojnika u OS BiH bio bi stalno otvoren i građani bi se mogli prijaviti za službu u OS BiH u svako doba, dok bi se starosna granica za prijem podoficira i oficira podigla na navršenih 39 godina života.

– Uređenjem metoda i načina prijema ukinuo bi se uslov prijema u početnom (najnižem) činu za profesinalne vojne osobe. Time bi se deficitarnim specijalistima omogućio prijem i u višem činu. Predloženim izmjenama bi se uvela nova stanja profesionalnih vojnih lica i unaprijedile procedure prestanka službe. Takođe, radni tim zaključuje da ove izmjene zakona neće zahtijevati bitno povećanje finansijskih izdataka – saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE BIH
FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE BIH

Predložene izmjene bile su javno dostupne na veb stranici E-konsultacije i na njih nije bilo nikakvih primjedbi.

Prezentaciji Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS BiH prisustvovao je ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa zamjenicima Mijom Krešićem i Mirkom Okolićem, sekretar MO BiH Muhamed Smajić, pomoćnik ministra odbrane BiH za personal Sead Muratović, načelnik Zajedničkog štava OS BiH general-pukovnik Senad Mašović, za zamjenicima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem te generali Tomo Kolenda i Radovan Ilić, kao i ostali visoki službenici MO i OS BiH.

Pročitajte još

U radu stručnog tima učestvovao je i pravni savjetnik NATO Štavu Sarajevo Dario Šikuljak.

Prihvati notifikacije