Politika

Oglasio se OHR: Ćosićevo pismo, poziv na dijalog i pomirenje

Pismo gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića, u kojem je pozvao da se iz Sarajeva skinu table u kojima se Srbi etiketiraju kao zločinci, predstavlja poziv na dijalog i pomirenje, rekli su u OHR.

Oglasio se OHR: Ćosićevo pismo, poziv na dijalog i pomirenje
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pismo gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića, zajedno sa nekim ranijim zahtjevima drugih domaćih instanci, predstavlja jedan od podsticaja za otvaranje domaćeg dijaloga kao važnog koraka ka pomirenju – naveli su u odgovoru iz OHR.

Iz OHR su napomenuli da je Upravni odbor Savjeta za provođenje mira pozvao političke vođe da odaju počast svim nevinim žrtvama i odustanu od učešća u retorici koja sprečava napore ka pomirenju, “koja uključuje i veličanje ratnih zločinaca, poricanje genocida i istorijski revizionizam”.

Pročitajte još

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je u petak, devetog aprila, gradu Sarajevo i njegovoj opštini Stari Grad zahtjev za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u Ulici Ferhadija kojima se srpski narod karakteriše kao “zločinački i agresorski” i kojima se podstiče mržnja prema Srbima.

Upućen je i zahtjev za vraćanje ranijih naziva sarajevskih ulica koje danas nose imena po pripadnicima fašističkog i pokreta koji su podržavali fašističke ideje.