Politika

Oglasio se Orlić "Kurti je isključivi krivac za dešavanja na Kosovu i Metohiji"

Predsjednik Narodne skupštine Vladimir Orlić izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti isključivi krivac za sve što se dešava na KiM jer je pokušavao da nasiljem dovede do otvorenog sukoba, da uvuče Srbiju u to, a samim tim i u sukob sa NATO kako bi sproveo svoj krajnji cilj - etničko čišćenje.

Oglasio se Orlić "Kurti je isključivi krivac za dešavanja na Kosovu i Metohiji"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Orlić je za TV Pink naveo da svi znaju šta je dovelo do dešavanja u selu Banjska na severu KiM, kao i da, kako je rekao, svi znaju da je svaka od žrtava koja je pala isključivo teret, krivica i odgovornost Kurtija.

Istakao je da je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio više puta o teroru koji sprovodi Kurti nad Srbima na Kosovu i Metohiji, o tome koliko je opasno sve što on radi jer, kako kaže Orlić, sve vrijeme je pokušavao da dovede do otvorenog sukoba.

– Poznato nam je da će Kurti i dalje da vodi svoju prljavu kampanju i protiv predsjednika Srbije i protiv srpske države i protiv pripadnika srpskog naroda na KiM na svaki način. Znamo šta možemo da očekujemo od njega, a nažalost vidjeli smo šta možemo da očekujemo kada je riječ o reakcijama nekih spolja i koliko tih reakcija nema, a naravno da dio odgovornosti snose i oni – rekao je Orlić i istakao da ne možete da pozivate na smirivanje tenzija sa onima koji su sve izazvali.

Orlić se osvrnuo i na jučerašnji sastanak Vučića sa predstavnicima Kvinte i to što je predsjednik zatražio da KFOR preuzme brigu o svim bezbjednosnim pitanjima na sjeveru KiM umesto Kurtijeve policije, navodeći da bi to predstavljalo put ka deeskalaciji, jer, kako je ocijenio, ne može o bezbjednosti da vodi računa neko ko je krivac za sve što se dogodilo.

Pročitajte još

– Ne može to da radi Kurti sa svojom monoetničkom policijom, koji je isključivo napravio sve to, ne može onaj koji je krivac i koji je doveo do toga da mi danas strijepimo šta se dešava i da ljudske glave budu u pitanju, ne može taj da riješava bilo šta. To je potpuno jasno svima i samo je pitanje hoćete li da pokažete odgovornost i da konačno preduzmete nešto što treba da preduzmete – naveo je Orlić.

On je naveo da nisu Srbi bili protiv toga da sami preuzmu staranje kroz učešće u policijskim snagama o prostoru na kom žive, ali su rekli to ne mogu da rade i da je to neprihvatljivo.

– Ako to treba da služi kao alibi za Kurtijev teror…. Rekli otvoreno, formirajte ZSO, uradite ono što vam je obaveza koju ste potpisali sami i mi ćemo da vodimo računa i o učešću u policijskim snagama – rekao je on.

On je naveo i da je prištinska strana govorila da nijedna obaveza za njih ne važi i da neće da sprovedu ništa iz sporazuma i da je samim tim jasno ko je krivac za sva dešavanja na KiM.

– Je l ima neko ko stvarno ne razumije da se sve ovo dešava zbog Kurtija za kog nijedan sporazum ne važi. Nije pitanje ovog ili onog, ništa za njega ne važi – naveo je Orlić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije