Kultura

OGRANIČEN BROJ POSJETILACA Kvartet "BarabaR" u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora u četvrtak u 21 čas održaće se koncert kvarteta “BarabaR”.

OGRANIČEN BROJ POSJETILACA Kvartet "BarabaR" u Banskom dvoru
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kvartet čine Ljubica Crnobrnja (violina), Ognjen Janjanin (harmonika), Zoran Vujić (perkusije) i Filip Vukelić (klavir). Sastav je osnovanu septembru 2018. godine na inicijativu Ljubice Crnobrnje kao potreba troje muzičara da se izraze na jedan drugačiji način i prvobitno su nastupali u postavci koju su činili Ljubica, Ognjen i Zoran.

Osnovna ideja bila je izvoditi autorsku muziku insipirisanu folklorom i etno elementima, ali ipak zasnovanu na nešto klasičnijoj, odnosno formalnijoj harmonskoj osnovi. Vremenom, repertoar se proširio na valcere, tanga, filmsku muziku kao i obrade bezvremenskih pop-rock hitova.

Samo ime “BarabaR” došlo je od istoimene autorske kompozicije Ljubice Crnobrnje u kojoj se na zanimljiv način prožimaju narodni melos i ritam sa klasičnom formom. Kvartet koji se sastoji od instrumenata kao što su violina, harmonika, klavir i perkusije ima neograničene mogućnosti izražavanja što ovaj sastav i čini jedinstvenim.

Već krajem 2018. godine “BarabaR” održava koncert u Banjaluci, a u 2019. godini i seriju koncerata u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Krajem 2019. godine bili su pozvani da rade na projektu ”Note mog života” Ivanke Janjanin. Tada su nastupili kao „BarabaR+“ gdje su im se na sceni pridružili Marin Milutinović (gitara), Predrag Kovačević (bas) i Filip Vukelić (klavir).

Nedugo poslije saradnje na pomenutnom projektu Filip Vukelić postaje stalni član sastava i svojim posebnim izražajem daje ovom kvartetu jedan novi dah. Ljeto 2020. godine je trebalo biti iskorišteno za festivale u zemlji i okruženju, ali zbog situacije koja se desila i “BarabaR” je morao da promijeni svoje planove te se trenutno vrijedno radi na snimanju autorske muzike.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za svaki programski sadržaj je ograničen na 50 posjetilaca. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Besplatne pozivnice za koncert mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora svakim danom osim nedjeljom u periodu od 10 do 18 časova.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije