Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OKO OVOGA SE VODI ŽESTOKA POLEMIKA Detalji nacrta prvog Godišnjeg nacionalnog programa

Politika
Autor:

Foto: HDZ BiH/RAS Srbija

Konačno je danas objavljen sadržaj prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), o kojem se vodi žestoka rasprava u BiH. Šta on znači i hoće li biti usvojen na sjednici Predsjedništva BiH koja je zakazana za utorak, 20. avgust, znaće se za sedam dana.

Ovaj dokument jutros je dostavljen u kabinete članova Predsjedništva BiH, ali ga nikada nije usvojila Komisija za NATO i integracioni proces. Riječ je o dokumentu Godišnjeg nacionalnog programa BiH, koji je izrađen za period septembar 2018. – septembar 2019. Iz Predsjedništva BiH je juče rečeno za Avaz da je riječ o kompletnom, a ne reduciranom ANP.

Opširni dokument podijeljen je na pet poglavlja: Politička i ekonomska pitanja; Odbrambena i vojna pitanja; Pitanja resursa; Bezbjednosna pitanja te Pravna pitanja.

– Polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, bezbjednosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja, kao i uključivanja Bosne i Hercegovine (BiH) u savremene evropske, političke, ekonomske i bezbjednosne integracione tokove, BiH je pristupanje evroatlantskim integracionim procesima utvrdila kao jedan od prioriteta spoljne politike. BiH je time potvrdila svoju posvećenost principima demokratskog uređenja, zaštite ljudskih prava, tržišne ekonomije i vladavine prava – stoji u prvom Godišnjem nacionalnom programu BiH.

Dodaje se da je BiH, rukovodeći se ovim spoljnopolitičkim prioritetom, započela proces prilagođavanja svog državno-pravnog sistema standardima evroatlantskih zemalja.

– BiH je svoje opredjeljenje za punopravno članstvo u NATO konkretizovala donošenjem Zakona o odbrani 2005. godine, gdje je navedeno da će sva zakonodavna tijela i izvršni organi vlasti BiH u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti provesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo u NATO – naglašeno je u ANP-u.

Na 165 stranica govori se, između ostalog, o odnosu BiH s EU i NATO savezom te susjednim državama, kao i međunarodnim političkim, finansijskim i pravnim institucijama, kao o ljudskim pravima, zaštiti manjina, borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, trgovine ljudima i ilegalnih migracija, te borbi protiv terorizma i nizu drugih bezbjednosnih izazova.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO