Magazin

"Ona koja dolazi u miru" Biblijsko ime za djevojčice koje sve više pada u zaborav

Da stara imena koja imaju moćna značenja sve češće mijenjamo za modernija, dokazuje i činjenica da sve ređe možete da upoznate djevojku koja nosi ime Jelisaveta.

"Ona koja dolazi u miru" Biblijsko ime za djevojčice koje sve više pada u zaborav
FOTO: RELAXING HAPPY SOUNDS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ovo jako i zvučno biblijsko ime potiče iz starohebrejskog “Eliseba”, izvorno iz “el-i-seeba” i znači “Bogu se klanjam” i “Bog je moja zakletva”. Smatra se da žena koja nosi ovo ime dolazi u miru i da je lijepa, fina i draga.

Na Zapadu je Eliseba preraslo u Elizabeta, a na našim prostorima, s obzirom na to da imena počinju češće slovom “j” nego slovom “e”, nastalo je Jelisaveta.

Pročitajte još

Hebrejski oblik pojavljuje se u Starom zavjetu gdje je Eliseba supruga Arona, dok se grčki oblik pojavljuje u Novom zavjetu gdje je Elizabeta predstavljena kao majka Jovana Krstitelja.

Prema podacima iz 2018. godine, ime Jelisaveta je bilo na 98. mjestu po popularnosti i samim tim nije često ime, te ga to čini nesvakidašnjim i interesantnim.

U istoriji Balkana ima dosta moćnih i jakih žena koje su nosile i nose ovo ime, a neke od njih su  Jelisaveta Načić, prva srpska žena arhitekta i prvi glavni arhitekta Beograda, Jelisaveta Karađorđević, Jelisaveta Pjast Kotromanić, banica Bosne, Jelisaveta Seka Sablić i Jelisaveta Orašanin, piše Ona.

Ukoliko poznajete neku Jelisavetu, pošaljite joj ovu priču o porijeklu i značenju njenog imena.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije