Magazin

Asocira na čistoću i na pobjedu nad smrti: Žensko ime koje postaje sve popularnije

Staša je ime porijeklom iz staroslovenskog jezika i izvedeno je iz imena Anastasija ili Stanislava.

Asocira na čistoću i na pobjedu nad smrti: Žensko ime koje postaje sve popularnije
FOTO: RELAXING HAPPY SOUNDS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Druga tumačenja kažu da ovo ime vodi porijeklo iz anglosaksonske jezičke grupacije i da je izvedeno od imena Stasy koje potiče od engleske varijante Anastasia.

Ovo jedinstveno ime nećete pronaći na baš mnogo mjesta jer je karakteristično za naše prostore, ali i za podneblje Rusije.

Pročitajte još

Staša je ime koje asocira na čistoću i na pobjedu nad smrti pa ga zato roditelji rado daju svojim mezimicama.

Baš kao i sva imena i ime Staša ima različita tumačenja. U osnovi ono znači uskrsnuće, ali odnosi se na onu koja je pobjednica; ona koja je puna vrlina; ona koja je iskrena i pravdoljubiva; ona koja se bori protiv neistina i laži; ona koja se izdiže iznad onoga što je pokvareno i loše, piše Ona.

Za djevojčice koje nose ovo ime vjeruje se da su aktivne, kreativne, pažljive i vesele, ali ponekad i nestabilne.

Ime Staša najzastupljenije je na Balkanu ali i u Rusiji. Najčešće je u Srbiji gdje se nalazi na 32. mjestu najdavanijih imena tokom 2020. godine. U moderno doba ovo ime postaje sve popularnije i češće.

Iako možda nije popularno kao neka druga imena, uvijek je zastupljeno na top listama jer je kratko i jasno ime te zbog toga jako primamljivo roditeljima.

Nadimak koji se povezuje sa imenom Staša nije poznat jer se generalno smatra da je ovo ime kraća forma imena Aleksandra, Anastasija, Stanislava.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije