Svijet

OPET U RATU SA MEDIJIMA Erdogan tuži francuski časopis koji ga je nazvao "ISKORJENITELJEM"

Turski predsjednik Rečep Tajip Erdogan tuži francuski časopis Poen zbog članka koji ga je nazvao “iskorjeniteljem”, aludirajući na tursku ofanzivu protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije.

OPET U RATU SA MEDIJIMA Erdogan tuži francuski časopis koji ga je nazvao "ISKORJENITELJEM"
Foto: Turkish President Press Office/EPA

List se na naslovnoj strani ove sedmice zapitao da li će Erdoganu svijet dozvoliti masakr Kurda i prijetnje Evropi. Erdoganov advokat je nakon spornog članka podnio tužbu u Ankari za vrijeđanja šefa države. Tužba se odnosi na glavnog urednika Poena Etjena Žernela i autora članka Romena Gibera.

Žernel je naveo da list neće povući nijednu riječ ocjenjujući da Erdogan ima problema sa slobodom izražavanja.

U članku se spominje “etničko čišćenje” Kurda u Siriji i navodi da turske vlasti sarađuju s Islamskom državom i Al Kaidom koje obavljaju prljave poslove za Erdogana.

Žernel je podsjetio da su u maju 2018. godine, kada je list okarakterisao Erdogana kao “diktatora”, novinari lista dobijali prijetnje smrću.

Erdogan je zatvorio veliki broj novinara u Turskoj i misli da možda može svoje impulse cenzure da primjenjuje i u zemljama gdje vlada sloboda štampe – rekao je direktor lista Poen i dodao da će Erdogan biti razočaran jer redakcija nema namjeru da u bilo čemu popusti.

(Klix)