Gradovi

OPOZICIJA BOJKOTUJE RAD SKUPŠTINE U NOVOM GRADU Traže mišljenje Ministarstva o LEGALNOSTI lokalne vlasti

Odbornici opozicije u Novom Gradu ne prisustvuju današnjoj sjednicu Skupštine opštine jer tvrde da je njen rad nelegitiman.

OPOZICIJA BOJKOTUJE RAD SKUPŠTINE U NOVOM GRADU Traže mišljenje Ministarstva o LEGALNOSTI lokalne vlasti
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Oni su poručili da će rad lokalnog parlamenta bojkotovati dok ne dobiju mišljenje nadležnog Minisatrstva o njegovoj legalnosti.

Naime, opoziciju čini pet odbornika SDS, dva PDP, tri DNS i jedan odbornik iz reda nacionalnih manjina, Hasan Rasavac.

Pročitajte još

Konstitutivnom sjednicom  28. decembra predsjedavao je Rasavac kao najstariji odbornik. Nakon što se vlast i opozicija nisu usaglasili oko sastava radnih tijela i komisija, Rasavac je zaključio sjednicu i najavio da će se ona održati za sedam dana, uz prethodni dogovor političkih partija o sastavu radnih tijela.

Nakon toga 11 odbornika opozicije je tišlo kući, a 16 odbornika vlasti nastavilo zasjedanje tokom kojeg su i izabrali sastav radnih tijela i komisija, ali i predsjednika i potpredsjednika Skupštine opštine Novi Grad.

Potom je Rasavac zakazao za 12. januar nastavak konstitutivne sjednice. Međutim, na ovu sjednicu nisu došli odbornici iz pozicije.

Odbornik PDP Dušan Gašić kaže za Srpskainfo da su prije par dana uputili dopis Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS sa ciljem da se utvrdi da li je ovakav rad lokalne vlasti u skladu sa zakonom.

– Obratili smo se Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS i tražili tumačenje dešavanja sa konstitutivne sjednice na kojoj su oni rad nastavili nelegitimno i donijeli neke odluke. Nisu se pojavili na nastavku koji smo mi zakazali i zaključali su tada salu da ne možemo da uđemo, što nije sportski – kaže Gašić.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Odbornik SDS u Skupštini opštine Novi Grad Maden Šumar kaže da odbornici opozicije neće prisustvovati radu Skupštine opštine Novi Grad dok ne dobiju mišljenje nadležnog Ministarstva o njenom konstituisanju.

– Mi insistiramo da se sve vrati u legalne okvire, da konstituišemo skupštinske organe onako kako je predviđeno zakonom, statutom i poslovnikom. Ovdje u opštini imamo mnogo problema i želimo da učestvujemo, ali ne možemo na ovakav način dati legitimetet jer nas obavezuju zakonski i normativni akti, ali i građani – kaže Šumar.

On dodaje da „takozvana skupštinska većina“ nastavlja sa derogiranjem Skupštine, pošto je nelegitimno skupštinsko rukovodstvo.

– Na današnjem dnevnom redu su nebitne tačke, nema ni rebalansa budžeta, ni budžeta, a mi smo na privremenom finansiranju. Danas biraju zamjenika gradonačelnika i redovne odluke na godišnjem nivou kao što je osnovica za obračun jednokratne rente i na dnevnom redu je i izmjena odluke o kreditnom zaduženju, a to je ravnanje onog što su oni potrošili za izbore – rekao je Šumar.

Većinu u Skupštini opštine Novi Grad čini 10 odbornika SNSD i po dva iz NDP, SP i SDA.

Prihvati notifikacije