Svijet

"Opozicija je gej" Erdogan na svom predizbornom skupu optužio protivkandidata

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio je svog političkog protivnika Kemala Kiličdaroglua da je "LGBT" uoči izbora sljedeće sedmice.

REDŽEP TAJIP ERDOGAN
FOTO: NECATI SAVAS/EPA

Erdoganova vlada na LGBT gleda kao na američku i evropsku “religiju”, stranu turskom moralu.

Pročitajte još

– Znamo da je gospodin Kemal LGBT osoba. CHP je LGBT, IYI stranka je LGBT, HDP je LGBT nastavio je, nabrajajući političke frakcije u Kiličdarogluovom šestostranačkom bloku Nacionalnog saveza.

Erdogan je i ranije optuživao Kiličdaroglua i njegove saveznike da su pro-LGBT, a isti je govor održao gotovo od riječi do riječi na skupu u gradu Rizeu u srijedu.

– Kao Narodni savez, mi smo protiv toga. Porodica je za nas svetinja. Jaka porodica znači jak narod. Bez obzira što oni rade, Bog nam je dovoljan, kazao je Erdogan.

Kiličdaroglu nije otvoreni zagovornik prava homoseksualaca, ali je obećao ponovno uspostavljanje Istanbulske konvencije ako bude izabran.

Kiličdaroglu je uglavnom izbjegavao lične napade na Erdogana i Sojlua, umjesto toga u svojim govorima intenzivno se koristi prozapadnom retorikom. Ovaj 74-godišnji bivši državni službenik obećao je da će odmah ponovno pokrenuti pregovore o pristupanju EU ako bude izabran i da će sprovesti reforme koje zahtijeva Brisel, prenosi Klix.

Ankete javnog mijenja trenutno pokazuju je Kiličdaroglu u blagoj prednosti u odnosu na Erdogana.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije