Hronika

OPRALI NAJMANJE 13 MILIONA EVRA Uhapšeno 7 članova krimi grupe, ulagali novac u nekretnine i luksuzna vozila

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, uhapsili su M. L. (47) iz Niša zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo pranje novca.

Policija Srbije
FOTO: RINA

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela i pranje novca, policijski službenici će podnijeti krivičnu prijavu protiv brata uhapšenog M. L. (44) organizatora organizovane kriminalne grupe i još šest osoba, članova ove OKG, koji se nalaze u pritvoru.

Sumnja se da je ova organizovana kriminalna grupa djelovala sa ciljem da, lažnim prikazivanjem činjenica o porijeklu novca, kupujući nekretnine u Srbiji i Grčkoj, kao i skupocene automobile, prikriju nezakonito porijeklo imovine koja je pribavljena kriminalnom djelatnošću pripadnika OKG u dužem vremenskom periodu.

Pročitajte još

Kako se sumnja, u periodu od 2006. do 2023. godine, pripadnici ove OKG su izvršenjem krivičnih djela razbojništva i teških krađa u inostranstvu, otuđili imovinu i pribavili protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti od najmanje 13.000.000 evra u vidu skupocenih satova, nakita, dijamanata i drugih vrijednih predmeta.

Osumnjičeni pripadnici OKG su zatim vršili prenos imovine, lažno prikazivali činjenice prilikom polaganja gotovine u poslovnim bankama u nameri prikrivanja njenog nezakonitog porekla, kupovali i prodavali devize, kao i sticali imovinu i to: stambeno-poslovni objekat u Nišu sa 16 stambenih jedinica, poslovnom jedinicom i 18 garažnih mjesta, dvije stambene jedinice u Nišu, 7 apartmana na Kopaoniku, dva apartmana u Grčkoj, sve u ukupnom iznosu u trenutku sticanja od oko 1.300.000 evra, piše Blic.

Pretresom stanova i drugih prostorija na teritoriji grada Niša, koje koriste osumnjičeni, pronađena je i oduzeta poslovna dokumentacija, luksuzni ručni sat, veća količina novca u evrima i švajcarskim francima, kao i drugi predmeti važni za krivični postupak.

Osumnjičenom M. L. (1977) je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti sproveden u nadležno tužilaštvo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu