Politika

OPTIMISTA U VEZI PREGOVORA Lajčak: Beograd i Priština posvećeni dijalogu

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je optimista u vezi sa dijalogom i ponovio očekivanje da dvije strane mogu postići sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa u narednih nekoliko mjeseci.

OPTIMISTA U VEZI PREGOVORA Lajčak: Beograd i Priština posvećeni dijalogu
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Lajčak je tokom video-konferencije koju je organizovala Škola naprednih međunarodnih studija vašingtonskog Univerziteta Džons Hopkins rekao da Beograd i Priština demonstriraju posvećenost i shvataju da je to u njihovom interesu.

– Kada dijaloga nije bilo, bilo je nestabilnosti. Sada, kada dvije strane razgovaraju, to stvara utisak da su stvari pod kontrolom. Takođe, dijalog se ne može zaobići. Dvije strane žele evropsku budućnost i znaju da je jedini put za to kroz dijalog – rekao je Lajčak.

Upitan da li se i kako može naći rješenje za očekivanja dvije strane u kojima Priština traži obostrano priznanje, dok se Beograd pita da li će i šta dobiti, Lajčak je rekao da o rješenju odlučuju tri strane.

Pročitajte još

– U stalnom sam kontaktu sa svima, uključujući države članice Evropske unije, jer i ona ovde ima riječ. Ne želimo da imamo gubitnike i dobitnike, jer želimo da svi budu pobjednici – rekao je Lajčak, prenosi Glas Amerike.

Potvrdio je da pitanje razmjene teritorija, koje je izazvalo negativne rekacije širom regiona, više nije tema dijaloga.

– Mnogi su ukazivali da bi to značilo otvaranje Pandorine kutije. Evropska unija nije saglasna sa filozofijom – šta god se dogovore dvije strane treba prihvatiti. Mi smo čuvari evropskih vrijednosti i rješenje treba da približi dvije strane i bude prihvatljivo Evropskoj uniji – istakao je Lajčak.

Dodao je da rješenje “treba da bude u duhu 21, a ne 19. vijeka”, kao i da EU ne može da želi rješenje više od samih strana učesnica.

Lajčak je tokom izlaganja istakao i značajnu ulogu Sjedinjenih Američkih Država u, kako je označio, oblikovanju Zapadnog Balkana.

– Ne bismo bili uspješni bez partnera. Sjedinjene Države shvataju da je EU rješenje za budućnost i to promovišu. U posljednje dvije godine u tome je bilo malo poteškoća, ali sada vjerovatnim izborom predviđenog predsjednika Bajdena – očekujemo najbližu saradnju za dobrobit naroda koji žive na području Zapadnog Balkana – zaključio je Lajčak.