Svijet

Optužen u više tačaka: Predloženi datum početka suđenja Trampu 2. februar sljedeće godine

Američko državno tužilaštvo spremno je da 2. januara sljedeće godine započne suđenje bivšem predsjedniku Donaldu Trampu prema optužbama u vezi sa njegovim navodnim nastojanjima da poništi predsjedničke izbore iz 2020. godine.

DONALD TRAMP
FOTO: PETER FOLEY/EPA

Naveo je ovo specijalni savjetnik Džek Smit u sudskom dokumentu koji je podnesen danas.

– Administracija predlaže da suđenje počne 2. januara 2024. i procjenjuje da će ono trajati ne duže od četiri do šest sedmica – navodi se u podnesku.

Predloženi datum suđenja bi dao Trampu vrijeme da pripremi svoju pravnu odbranu, a objema stranama period za obradu predpretresnih pitanja, navodi se u podnesku.

Pročitajte još

Ovaj datum početka suđenja bio bi opravdan s obzirom na snažan javni interes da sudski proces bude brz, dodaje se u podnesku.

Ranije ovog mjeseca velika porota je optužila Trampa u četiri krivične optužbe povezane sa njegovom navodnom ulogom u naporima da se ponište rezultati američkih predsjedničkih izbora iz 2020. godine.

Tramp je kritikovao ovaj slučaj kao “oružje” koje američki pravosudni sistem koristi uoči izbora 2024. godine, dok on pokušava da osvoji nominaciju Republikanske stranke.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije