Hronika

Optužnica napisana na 267 strana: Oca dječaka-ubice terete da je obučavao sina (13) da rukuje vatrenim oružjem, a evo za šta terete majku

U Palati pravde počelo je vanredno obraćanje glavnog javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Nenada Stefanovića. On se medijima obraća povodom podizanja optužnice protiv Vladimira Kecmanovića, oca dječaka ubice koji je izvršio masakr u Ribnikaru.

OŠ "Vladislav Ribnikar"
FOTO: DIJANA BOGOSAV / RINGIER

Optužnica je napisana na 267 strana.

– Na samom početku želim da se u ime VJT zahvalim svim državnim organima, kao i svom timu. Danas imamo optužnicu koja je napisana na 267 strana. Želim da javnost zna da smo sproveli opsežnu istragu, istragu su vodila dva javna tužioca. Ovom prilikom želim da pohvalim njihovu posvećenost. Posebno zahvaljujem i punomoćnicima oštećenih porodica. Danas je VJT podiglo optužnicu protiv Vladimira Kecmanovica – rekao je Stefanović.

On je naveo da je Vladimir Kecmanović optužen zbog krivičnog djela teško djelo protiv opšte sigurnosti, postoji sumnja da je obučavao svog sina da rukuje oružjem, da gađa mete u obliku silueta ljudi.

Sumnja se da je postupao suprotno Zakonu o oružju i municiji, držao je vatreno oružje umjesto u metalnom šefu sa ključem u dva plastična kofera koja služe za prenos oružja a ne za bezbjedno čuvanje.

Otac je držao oružje u dva plastična kofera koja su bila spakovana u rančevima, rekao je Stefanović.

Pročitajte još

– U istrazi je utvrđeno da je okrivljeni držao neobezbjeđeno oružje. Okrivljeni je tako omogućio djetetu da dođe u posjed dva pištolja, koga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu. Dijete je u posjed oružja došlo 1. maja a zatim ih 3. maja stavio u ranac i ponio u školu – naveo je tužilac.

Stefanović je zatim opisao da je dječak- ubica ušao u školu i prvo ubio čuvara, zatim dežurne učenike. U učionici je ispalio 45 projektila.

Optužnica podignuta i protiv majke dječaka-ubice

Optužnica je podignuta i protiv majke dječaka.

– Protiv nje se vodi postupak zbog nedozvoljenog nošenja i držanja oružja. Na jednoj čauri u kabinetu istorije je pronađen njen DNK – naveo je glavni tužilac.

Predsjednik Streljačkog kluba Partizan Ratko I. je optužen.

– Dao je lažan iskaz, tako što je tvrdio da nije vidio dječaka kako puca već ga je jednom vidio na kameri i naložio da izađe napolje. A takav iskaz je suprotan onome što je prikupljeno u istrazi – rekao je Stefanović.

Optuženi i iz streljane

Iz streljačkog kluba je optužen i Nemanja M.

Za majku dječaka-ubice je predloženo 2 godine i 6 mjeseci zatvora.

Za predsjednika kluba je predloženo 3 godine, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu