Hronika

Osam godina od svirepog zločina: Za silovanje i ubistvo Ivane (14) Darko dobio 40 godina robije

Ivana Podraščić (14) iz Batajnice silovana je i ubijena prije tačno osam godina u "raspadnutoj" kući u Rakovici. Za zločin je na 40 godina osuđen Darko Kostić.

Osam godina od svirepog zločina: Za silovanje i ubistvo Ivane (14) Darko dobio 40 godina robije
FOTO: MUP

Nestala je 29. jula 2014. godine. Tada je krenula na Kanarevo brdo, a njeno tijelo u fazi raspadanja nađeno je dva mjeseca kasnije. Ivana i Darko bili su prijatelji na Fejsbuku. Dogovorili su se da se nađu i da je on sačeka na okretnici autobusa 56.

Pročitajte još

Kada su se našli, on ju je odveo u pomenutu kuću u kojoj su pili alkohol, potom ju je silovao, a zatim udarao ašovom u glavu i telo dok nije preminula. Njeno tijelo zavio je u ćebad i zakopao u dvorištu kuće, piše Telegraf.

Porodica je Ivanin nestanak prijavila tek 9. avgusta. Tada su izjavili da je ona znala da bježi od kuće i da zato nisu nikoga alarmirali. Policija je tragala za djevojčicom nedeljama.

Međutim, 1. oktobra u stanicu je došla Kristina Kovačević koja je tada imala 22 godine i prijavila da ju je Darko silovao. Kristina je inače njegova snaja. Policija je tada otišla u kuću u Rakovici i pronašla Ivanin telefon.

Prvo su mislili da joj je Kostić ukrao telefon, ali su tokom ispitivanja saznali stravičnu istinu.

– Ivana mi se javili 31. jula i tražila da se vidi sa mnom da cirkamo. Sačekao sam je na okretnici autobusa 56, i odveo kući. Počela je “da vileni”, udarala me je, histerisala, grebala. Pokušao sam da je smirim, ali nisam uspio, pa sam je ašovom udario u glavu. Pokušao sam da je oživim, dozivao sam je, ali uzalud. Otišao sam do prodavnice, vratio sam se, a ona je i dalje ležala u lokvi krvi. Uvio sam njeno tijelo u ćebe, odneo je do potoka, pobacao neke sunđere preko nje i otišao. Otišao sam poslije u Cvijićevu ulicu kod brata S. A., rekao sam mu da sam u samoodbrani udario nekog čovjeka, ali da mislim da ga nisam ubio – izjavio je tada Kostić.

Kostić je prvo priznao zločin, a poslije negirao. Osuđen je na 40 godina.

Debeo dosije

Darko Kostić je prije ovog zločina bio dobro poznat policiji. Godine 1993. sa saučesnikom je ubio staricu u Beogradu, a potom urinirao po njoj. Tada je dobio sedam godina.

Godine 2001. osuđen je za silovanje zbog čega je završio u zatvoru 3 i po godine. Po izlasku iz zatvora ponovo je silovao. Osim silovanja, osuđivan je za pljačke i razbojništva.

Nakon ubistva Ivane, tim vještaka ga je procijenio. Utvrđeno je da mu je IQ ispod 90, odnosno, da je riječ o psihopati i sociopati i da ga nije moguće izliječiti.

Ivanini roditelji

Ivanini roditelji saslušani su 31. oktobra. Tražili su odštetu od države milion evra.

Iskaz je dala i Ivanina majka Nada.

– Rekla je da ide na žurku i više je nikad nisam vidjela. Ivana je bila dobro dijete, ali umjela je da ode od kuće i da se ne vrati po nekoliko dana. Zato moj suprug nije odmah prijavio nestanak – rekla je ona.

Prihvati notifikacije