Politika

OŠTRE PORUKE IZETBEGOVIĆA "Krivične prijave protiv Dodika i Cvijanovićeve"

Lider SDA Bakir Izetbegović, nakon sjednice Predsjedništva ove stranke, rekao je da će Klub poslanika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine pozvati i druge klubove da protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović podnesu krivične prijave.

OŠTRE PORUKE IZETBEGOVIĆA "Krivične prijave protiv Dodika i Cvijanovićeve"
FOTO: DEJAN BOZIĆ/RAS SRBIJA

On je pozvao Tužilaštvo BiH, na čelu sa Gordanom Tadić, da sankcionišu sve one koji ruše ustavni poredak BiH.

Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pozvaće i ostale klubove da protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović podnesu odgovarajuće krivične prijave – rekao je Izetbegović.

Takođe, poziva i na smjenu predsjednik Visokog sudski i tužilačkog savjeta (VSTS) Milana Telegtije.

– Pozivamo članove VSTS da pokrenu proceduru smjene Milana Tegeltije, zbog prisustva na paradržavnom skupu kojeg je organizovao Dodik, a čiji je cilj rušenje Ustavnog poretka BiH. Tegeltija je izgubio kredibilitet i nedopustivo je da je čovjek koji je pod kontrolom SNSD na čelu VSTS – izjavio je Izetbegović.

Nakon sjednice Predsjedništva SDA – Izetbegović je rekao da je tolerisanje protivzakonitih radnji – takođe protuzakonito djelo.

– Pozivamo visokog predstavnika da poništi odluke NSRS o dodjeli odlikovanja Radovanu Karadžiću i drugim ratnim zločincima. Pozivamo Tužilaštvo BiH, na čelu sa Gordanom Tadić, da počnu raditi svoj posao. Dužni su sankcionisati sve one koji ruše ustavni poredak – poručio je Izetbegović, prenosi N1.