Svijet

Plenković poručio: Hrvatska nastavlja da vakciniše Astrazenekom

Hrvatska će nastaviti da vakciniše građane AstraZenekom, poručio je danas premijer Andrej Plenković nakon što je Evropska agencija za lijekove potvrdila da postoji veza između te vakcine i pojave krvnih ugrušaka u rijetkim slučajevima.

Plenković poručio: Hrvatska nastavlja da vakciniše Astrazenekom
FOTO: HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Plenković je rekao da su članovi užeg kabineta vlade imali sastanak sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatskom agencijom za lijekove (HALMED).

– Činjenica je da je postojao određeni broj slučajeva gdje je ustanovljena moguća veza između ove vakcine i nekih nuspojava, ali stav EMA je da je korist od vakcine veća od rizika i zato HZJZ smatra da se može nastaviti vakcinisanje AstraZenekom, a vlada će pratiti taj stav – poručio je Plenković.

Pročitajte još

Hrvatska je najviše vakcina naručila upravo od AstraZeneke, a Plenković kaže da cijena te vakcine nema veze s njenim kvalitetom i ističe da je cijenu odredila Evropska komisija, koja je pregovarala sa farmaceutskim kompanijama, prenosi hrvatski Index.

– Vakcine štite od smrti i hospitalizacije, tu se ništa nije promijenilo. Normalno je da kad se ovako brzo dođe do otkrića vakcina dođe do nuspojava, jer se vakcinišu milioni ljudi – rekao je Plenković.

On je dodao da će Hrvatska nastaviti da traži mogućnost da nabavi različite vakcine od drugih kompanija.

– Što se tiče Sputnjika, mi smo podnikeli zahtev za dokumentaciju i spremni smo da naručimo i tu vakcinu, ali je uvek dobro da imamo potvrde nadležnih tela o kvalitetu pojedine vakcine”, rekao je Plenković.

Prihvati notifikacije