Politika

"Ovaj zakon vrijeđa svakog razumnog građanina" Vijeće naroda danas o kriminalizaciji klevete

Vijeće naroda Republike Srpske bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, u vezi Odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Narodna skupština RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske donio je odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi s tim zakonom koji je nedavno usvojila Narodna skupština Republike Srpske, a kojim se kriminalizuje kleveta.

Od osam delegata u Klubu bošnjačkog naroda, pet delegata se izjasnilo da navedene izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske vrijeđaju interes bošnjačkog naroda, a troje je bilo protiv.

Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske Alija Tabaković je kazao da su izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske, prije svega, prekršene evropske konvencije o slobodi izražavanja.

Medijske slobode

Dodao je da se to posebno odnosi na medijske slobode, novinarska izvještavanja, ali i na svakog građanina, budući da ove izmjene tretiraju i društvene mreže gdje ljudi svakodnevno komuniciraju.

– Kada su u pitanju Bošnjaci, onda se to posebno odnosi na i onako diskriminišuće postupke vlasti i pojedinaca u Republici Srpskoj. Svaki građanin, posebno mi, imamo pravo da budemo zabrinuti za bošnjački narod, jer trenutna diskriminacija i u MUP RS, ali i u sudstvu, gdje su Bošnjaci zapostavljeni, gdje nisu ni zastupljeni, moguće je i za očekivati je da se nastavi i diskriminacija, posebno represivne mjere prema nesrpskom stanovništvu, što je do sada i bila praksa mimo zakonske regulative. Sada kada imaju nekakvu zakonsku osnovu, onda će sigurno Bošnjaci biti posebno na udaru – kazao je Tabaković.

Istakao je da taj zakon zasigurno, ne samo da vrijeđa bošnjački narod, nego vrijeđa svakog razumnog građanina u BiH.

Mirna protestna šetnja

Narodna skupština Republike Srpske je 20. jula usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim se kriminalizuje kleveta. Od 63 prisutna poslanika, taj zakon podržalo je 47, protiv je bilo njih 16, dok niko nije bio suzdržan.

Prije početka sjednice NSRS na kojoj je razmatran predloženi zakon, održana je i mirna protestna šetnja tokom koje su građani i predstavnici medija poručili poslanicima da ne podignu ruku za ovakav sraman zakon. Protestnoj šetnji pridružili su se i pojedini opozicioni poslanici.

Pročitajte još

NSRS je krajem marta usvojila nacrt ovog zakona, koji je nakon toga upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana, piše Avaz.

Od kada je Vlada Republike Srpske utvrdila ovakav nacrt zakona, a i nakon što je usvojen u NSRS, uslijedile su kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu