Politika

Traže sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine: Poslanici SDS, PDP i Za pravdu i red pitaju Stevandića da li su zaključci još na snazi

Poslanici SDS, PDP i liste Za pravdu i red u Parlamentarnoj skupštini BiH uputili su pismo predsjedniku Narodne skupštine Srpske, Nenadu Stevandiću, u kome ga pitaju da li još važe zaključci koji se odnose na Ustavni sud BiH i na rad srpskih predstavnika u institucijama BiH.

NENAD STEVANDIĆ PREDSJEDNIK NARODNE SKUPŠTINE RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ili su se desile neke nove okolnosti zbog kojih se oni ne sprovode.

-Ako su ovi zaključci još na snazi, tražimo da zaštitite dignitet Narodne skupštine Republike Srpske i sazovete posebnu sjednicu kako bi raspravili situaciju nastalu kršenjem zaključaka Skupštine i zauzeli stav o okolnostima koje su dovele do njihovog kršenja. Naglašavamo da je posebnu sjednicu neophodno hitno sazvati jer je za 30. avgust najavljena nova sjednica Predstavničkog doma PS BiH na kojoj bi trebala biti usvojena još tri zakona iz 14 prioriteta Evropske komisije – Zakon o sudovima BiH, Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH i Zakon o strancima, dok i dalje ni traga nema zakonu o Ustavnom sudu BiH koji je Narodna skupština označila kao prioritetan zakon bez kojeg nema usvajanja ni ostalih evropskih zakona – navodi se u pismu Darka Babalja, Mladena Bosića, Branislava Borenovića, Mire Pekić i Nenada Grkovića.

Povod za obraćanje Stevandiću je činjenica da su na 10. sjednici Predstavničkog doma PS BiH, glasovima i poslanika SNSD i Srpskog kluba, usvojena tri zakona iz 14 prioriteta Evropske komisije (Zakon o VSTS, Zakon o ombudsmanu, Zakon o slobodi pristupa informacijama).

Pročitajte još

Poslanici su pobrojali zaključke NSRS koji se tiču djelovanja srpskih predstavnika u Sarajevu.

Posljednji od njih od 27. juna 2023. glasi: „Narodna skupština Republika Srpska zahtjeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od strane EU prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH odnosno odlaska stranih sudija, i da se u okviru te reforme usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH. Pored pitanja reforme Ustavnog suda BiH prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR. Narodna skupština Republike Srpske traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe“.

Zatim, Narodna skupština RS je 21.oktobra 2015. usvojila zaključak koji glasi: “Narodna skupština obavezuje izabrana i imenovana lica sa teritorije Republike Srpske u institucijama BiH da prije usvajanja odluka i zakonskih rješenja obavezno zatraže mišljenje nadležnih odbora Narodne skupštine o pitanjima koja su od interesa za Republiku Srpsku“.

Predstavnički dom BiH
FOTO: PARLAMENTARNA SKUPŠTINA BIH

Dalje, na sjednici održanoj 30. jula 2021. godine NSRS je usvojila zaključke lidera povodom odluke visokog predstavnika da nametne izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, a u kojima stoji i ovo: „Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH (Predsjedništvu BiH,  Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH), osim u slučajevima kada je nepohodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona'“.

Zatim, na 27. posebnoj sjednici, održanoj 1. februara 2022. godine, Narodna skupština je donijela Zaključke u vezi sa političko-ekonomskom situacijom u BiH u kojima se navodi: „Narodna skupština Republike Srpske smatra da je u skladu sa zaključcima sa Dvadesete posebne sjednice, da predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH, Savjetu ministara BiH i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stavove i odluke Narodne skupštine Republike Srpske, Vlade Republike Srpske i Predsjednika Republike Srpske, respektivno“.

-Uvaženi predsjedniče Narodne skupštine, molimo Vas da nas obavijestite da li su ovi zaključci još uvijek na snazi i da li su se desile neke nove okolnosti zbog kojih se oni ne sprovode – navode u pismu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu