Magazin

Ovo je SMRT ZA AKUMULATOR: Stručnjaci otkrivaju zašto se baterija "kvari" zimi i da li su niske temperature glavni krivac

Akumulatori se najčešće kvare zimi. Ispostavilo se kako to nije zbog niskih temperatura, već uglavnom zbog zapuštenosti koje se desi tokom ljeta.

provjera akumulatora
FOTO: MIRKO RASIC/YOUTUBE/SCREENSHOT

Baterija koja nije pripremljena za zimu prestaje da radi pri prvom mrazu. Stručnjaci objašnjavaju šta se događa s akumulatorom ljeti i kako to utiče na njegov rad pri niskim temperaturama.

Ljeti automobili često stoje na suncu i toliko se zagriju da je teško dodirnuti karoseriju. To znači da je toplina ne samo u kabini, već i ispod haube.

Većina vozača koji imaju loša iskustva s akumulatorima zimi ne mogu zamisliti kako je to posljednja stvar koja će otkazati ljeti. U pravilu je to tačno, jer ljeti iz njega ne treba “iscijediti” toliko energije kao na niskim temperaturama. Međutim, tokom visokih temperatura baterija gubi najviše potencijalne energije, jer se s povećanjem temperature hemijske reakcije koje se odvijaju u bateriji višestruko ubrzavaju. To, međutim, ubrzava proces samopražnjenja – ne kao rezultat opterećenja, već kao rezultat povišene temperature.

akumulator
FOTO: FOKUS.BA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Režim toplo-hladno

Razlika između zime i ljeta, odnosno niskih i visokih temperatura, zna biti kobna za bateriju. Hladna baterija ima sporije hemijske procese, pa se čini da je slabija i često joj treba duže vremena da se “probudi”. Međutim, zahvaljujući sporijim hemijskim procesima u unutrašnjosti, duže zadržava svoju trajnost.

Optimalna temperatura za bateriju je otprilike 20 stepeni Celzijevih i sa svakim smanjenjem od 10 stepeni ti se procesi dvostruko usporavaju. Smanjuje se i njen kapacitet, ali samo teoretski, jer će u praksi ista baterija brzo vratiti nominalni kapacitet na optimalnoj temperaturi, ističu stručnjaci.

Ljeti baterija brže “stari”

Pri visokim temperaturama baterija je odmah spremna za rad, kapacitet joj se ne smanjuje, a hemijski procesi se ubrzavaju dvostruko za svakih 10 stepeni Celzijevih više. Nažalost, to takođe uzrokuje brže propadanje baterije, tačnije, unutrašnje rešetke koroziraju. Dakle, zbog visokih temperatura baterija ”stari” brže nego zimi, a to se događa prije jesensko-zimskog razdoblja, kada je potrebno što bolje stanje baterije.

Lako, dakle, možemo rezimirati da se baterija zimi ”kvari” ne zato što je iscrpljena niskim temperaturama, već zato što je cijelo ljeto intenzivno radila i dotrajala, a niske temperature su je samo razotkrile i ”dotukle”.

Pročitajte još

Provjera jednom godišnje

Stanje akumulatora najbolje je provjeriti u auto-servisu ili specijalizovanim akumulator šopovima, gdje električar koristi profesionalni tester akumulatora. Ako se radi o temeljnom ispitivanju, servis će zadržati bateriju 24 sata na punjenju i tek onda obaviti kvalitetno ispitivanje. Ad hok testiranja neće biti mjerodavna.

Ono što samostalno možete učiniti jeste testirati s običnim komercijalno dostupnim testerom, ali on će eventualno otkriti tek manje nedostatke, često i one bezazlene, kad tester pokaže manji kapacitet, jer se automobil nije vozio duže vremena. Bez profesionalne opreme teško je detektovati oštećenje ćelija ili mjeriti fabrički kapacitet.

Stoga, ako sumnjate u ispravnost akumulatora isplati se da posjetite servis bar jednom godišnje i obavite testiranje, bez obzira na godišnje doba i spoljnju temperaturu, piše Večernji list.

Kako zaštititi bateriju od toplote?

Ako auto parkiramo van garaže i ljeti stalno stoji na suncu, a koristimo ga ili vrlo rijetko ili vrlo često, ali na kratkim dionicama – to je najgori mogući scenario za bateriju.

Stručnjaci navode kako bi idealno rješenje bilo izvaditi bateriju iz automobila po vrućem vremenu kada ga ne koristimo. Naravno, to bi bilo riskantno, često i previše komplikovano. Štaviše, moglo bi uzrokovati probleme s automobilom. Zato je jedini dobar način da ga zaštitite redovno punjenje punjačem.

Ne radi se o punjenju jednom godišnje prije zime, jer tada može biti prekasno. Iako ovakvi procesi nisu ni praktični, niti svakodnevni u vozilima iz 21. vijeka, stručnjaci predlažu regeneraciju baterije bar jednom godišnje.

Većina jeftinih baterija koje možete naći na “aftermarket” tržištu, koje imaju dvije ili više godina garancije, zahtijeva ”osvježenje” nakon prve godine korištenja, kako bi se produžio rok trajanja i ispunili garantni uslovi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu