Svijet

"OVO JE SRAMOTA" Tramp zaprijetio da neće potpisati zakon o "korona pomoći", smatra ga previše RASIPNIČKIM

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je danas da neće potpisati predlog zakona o pomoći u vrijednosti od 892 milijarde dolara, koji uključuje pružanje pomoći pojedinačno državljanima SAD.

"OVO JE SRAMOTA" Tramp zaprijetio da neće potpisati zakon o "korona pomoći", smatra ga previše RASIPNIČKIM
FOTO: DOUG MILLS/EPA

Tramp smatra da bi zakon trebalo izmijeniti kako bi se povećala iznos podsticaja.

– Zakon koji sada planiraju da vrate na moj sto je mnogo drugačiji nego što je očekivano. To je zaista sramota – rekao je Tramp u video poruci objavljenoj na Tviteru.

Tramp je od Kongresa zatražio povećanje iznosa podsticaja na 2.000 dolara za pojedince i 4.000 dolara za parove, umjesto “smiješno niskih” 600 dolara za pojedince, koliko je navedeno u predlogu zakona, prenosi Rojters.

Tramp se požalio i zbog novca koji je obezbjeđen za strane države, Smitsonovski institut, koji predstavlja grupu muzeja i istraživačkih centara pod uprave SAD, kao i za uzgoj ribe.

– Tražim takođe od Kongresa da se odmah riješi rasipničkih i nepotrebnih djelova ovog zakona i da mi pošalje primjeren zakon, ili će naredna administracija morati da donese paket mjera za pomoci za Covid-19. A možda ću ta administracija biti ja – poručio je Tramp, koji i dalje insistira da je pobijedio na izborima u novembru.

Tramp, koji će napustiti funkciju predsjednika 20. januara kada izabrani predsednik Džo Bajden položi zakletvu, nije koristio riječ “veto” u svom obraćanju.

Američki Kongres je u ponedjeljak uveče usvojio zakon o ekonomskoj pomoći vrijedan skoro 900 milijardi dolara, kojim će se pomoći pojedinačno državljanima SAD, ali i privatnim firmama koje su pogođene pandemijom korona virusa.

Prijedlog zakona može se izmijeniti, ako kongresni lideri žele to da urade. Ako ne žele, Trampu ostaje da potpiše prijedlog zakona, uloži veto ili ne uradi ništa i pusti da on postane zakon.