Magazin

Usvaja se zakon: Za dobacivanje ženama na ulici IDE SE U ZATVOR

Zviždanje, dobacivanje i nabacivanje ženama biće kažnjivo sa dvije godine zatvora, prijedlog je zakona u Velikoj Britaniji.

žena
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Velika Britanija na dobrom je putu da zaustavi seksualno uznemiravanje žena na javnom mjestu i da ulice učini bezbjednim za žene, a zakon je predložio ministar Greg Klark, a podržala ga je ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman.

Kako piše Independent, u VB je seksualno uznemiravanje u javnosti već nedozvoljeno u okviru Zakona o javnom ponašanju iz 1986. godine, samo što ga zakon nije definisao kao poseban prekršaj, te će vlasti učiniti zakon jasnijim građanima i policiji tako što će naglasiti ozbiljnost takvog ponašanja.

Pročitajte još

Amandmanom na ovaj zakon maksimalna kazna povećana je sa šest mjeseci na dve godine.

Zakon je definisao da je djelo počinio bilo ko ko je namjerno uznemiravao ili uzrokovao strah osobi samo na osnovu njenog pola, a pod tim ponašanjem spadaju prijeteće, zlostavljajući ili uvredljive riječi i ponašanje, prenosi Blic.

I druga uznemiravajuća ponašanja bi mogla da uđu u ovaj zakon, na primjer komentarisanje u pravcu žrtve, praćenje, gestovi, ili spora vožnja uporedo sa žrtvom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu