Društvo

“Ovo se nije smjelo dogoditi” Oglasio se Igor Jurić nakon ubistva Vanje (14) u Makedoniji

Nakon što je cijeli region potresla vijest o tragičnom stradanju Vanje (14) u Makedoniji oglasio se i Igor Jurić, osnivač fondacije "Tijana Jurić" i otac stradale djevojčice, po kojoj fondacija i nosi ime.

“Ovo se nije smjelo dogoditi” Oglasio se Igor Jurić nakon ubistva Vanje (14) u Makedoniji
FOTO: O. BUNIĆ/RAS SRBIJA

 On je na svom nalogu na mreži “X” (bivši Tviter) izjavio saučešće porodici nastradale tinejdžerke.

 Ovo se nije smjelo dogoditi. Kada su kriminalne otmice u pitanju, životni vijek djeteta je u prosjeku četiri sata nakon otmice. Zato je važna brza potraga. Neka se dobro zamisle i države u regionu oko unaprijeđenja sistema potrage za nestalom djecom. Saučešće porodici – napisao je Igor Jurić.

Podsjetimo, j četrnaestogodišnje djevojčice, Vanja Đorčevske, pronađeno je juče, a policija je saopštila da je tinejdžerka ubijena. U njeno ubistvo umješano je pet osoba.

U blizini Vanjinog tijela pronađena je još jedna ubijena osoba, Panče (74), frizer. Isti ljudi, kako navodi makedonsko tužilaštvo, ubili su i Vanju i Pančea, prenosi Blic.

Kako navode iz MUP, motiv je lični interes, dok je prema njihovim navodima odvedena vozilom ispred svoje kuće i ubijena istog dana.

Naručilac biznismen iz Skoplja

Prema navodima makedonskog portala “Večer”, osumnjičeni za kidnapovanje i ubistvo Vanje Đorčevske (14) iz Skoplja Ljupče Palevski kao i Vlatko Kešišev iz Skoplja i Velibor Manev iz Velesa.

Pozivajući se na izvore iz istrage, osumnjičeni građevinski preduzetnik Ljupčo Palevski je organizator otmice i ubica, a Velibor Manev priznao je krivično djelo i detalje izvršenja, kao i da je osumnjičeni Palevski navodno pobjegao u Tursku. Prema nepotvrđenim informacijama, u otmicu je umješan i član Vanjine uže porodice koji je učestvovao u iznudi.

Utrovo vo 7.20 mojata kerka Vanja Gjorcevska izleze za na uciliste i ise gubi sekakva traga. Oblecena e vo crni…

Posted by Zorica Gjorcevska on Monday, November 27, 2023

– Poslije obimnih mjera i aktivnosti koje su preuzeli policijski službenici SVR Skoplje, 3. decembra je u okolini Skoplja, u blizini Velesa pronađeno tijelo maloletne osobe Vanje Đorčevske, čiji nestanak je prijavljen 27. novembra 2023. godine. Pronađeno je i tijelo osobe Pančea Žežovskog, (74) iz Velesa, čiji nestanak je prijavljen 24. novembra. U vezi sa ova dva slučajeva osumnjičeno je pet osoba, od kojih je troje zadržano, dok se jedno nalazi van zemlje, a drugo je trenutno u policijskoj stanici – navodi se u saopštenju Državnog tužilaštva i dodaje:

– Prethodno je, u vezi sa krivičnim djelima, pronađeno izgorjelo vozilo marke “sitroen”, a nakon vještačenja obezbeđeni su materijalni dokazi o umješanosti lica, za koje će, nakon kompletne dokumentacije slučajeva, biti podnijeta odgovarajuća krivična prijava u koordinaciji sa javnim tužiocem. Iz sprovedenih istražnih radnji utvrđeno je da su oba ubistva izvršile iste osobe, čiji je motiv koristoljublje. Takođe, iz sprovedenih operativnih mjera, utvrđeno je da je maloljetna Vanja Đorčevska vozilom odvedena sa ulaza u rezidenciju, a iz datih podataka sa saslušanja je utvrđeno da je ubijena istog dana (27.11.2023. godine) oko 10.00 časova – navelo je makedonsko tužilaštvo u svom saopštenju.

Pročitajte još

Snimak hapšenja jednog osumnjičenog

Prilikom hapšenja pred kamerama Velibor M, jedan od osumnjičenih, na pitanje da li je inscenirao ubistvo, rekao je da nije. Međutim, kako navodi portal “Skopje1”, on je u policiji priznao krivicu.

Vanja i ubijeni frizer se nisu poznavali?

Ubijeni Vanja i frizer Panče se nikada u životu nisu sreli, nisu se poznavali. To je za “Fokus” kazala njegova kćerka koja je u telefonskom razgovoru istakla da ni ona ni bilo ko u njenoj porodici nije poznavao Vanju niti bilo koga u njenoj porodici.

– Ni moj otac ni iko od nas nisu lično poznavali djevojku. Ja sam u policijskoj stanici, još ništa ne znam, osim da je moj otac pronađen mrtav, zakopan. Prvi put od vas novinara, čujem da je motiv ubistva koristoljublje. Nisam čitala saopštenje MUP, ali mogu reći da moj otac nikada nije bio bogat čovjek, pa ne znam šta znači pojam koristoljublje. U stanici sam, ne mogu više ništa da kažem, jer ni ja nemam detalje – rekla je kćerka.

Naručilac ubistva, Ljupče Palevski navodi se kao poznanik ubijenog Pančea, sa kojim je dovođen u vezu zbog navodnog vađenja zlata. Sa druge strane, objave po društvenim mrežama navode da je Panče živio lagodan život, zahvaljujući svom poslu, koji nije preciziran.

Pokušaj da se uzme novac od Vanjinih roditelja

Podsjećamo, Panče se vodio kao nestao od 22. novembra, ali je njegov nestanak policiji prijavljen 24. novembra, u petak. Njegov automobil pronađen je potpuno izgorio prije nekoliko dana u Skoplju.

Kako “Fokus” saznaje, tijelo Vanje, koju su ubili isti ljudi kao i Pančea, pronađeno je u okolini Skoplja. Povodom motiva – koristoljublja, koji je naveden u saopštenju MUP, a koji je izazvao burne reakcije javnosti koja traži objašnjenje, o kakvom se koristoljublju može raditi kada je riječ o djetetu i penzioneru, prve nezvanične informacije su da je u pitanju pokušaj da se uzme novac od Vanjinih roditelja, u njenom slučaju, a u slučaju Pančea, novac od bliskih osoba.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije