Svijet

(FOTO) IMALI SPISKOVE ZA LIKVIDACIJU Grupa koja je otela i ubila malu Vanju spremala još monstruoznije akcije

Istragu o grupi Ljupča Palevskog Palča, koji je glavni osumnjičeni za otmicu i ubistvo Vanje Đorčevske treba proširiti, jer su njihove akcije ravne terorizmu i imaju zločinačku prošlost sa kojom je trebalo mnogo ranije da se obračunaju.

Nestala djevojčica iz Makedonije
FOTO: МИНИСТЕРСТВО ЗА ВНАТРЕШНИ РАБОТИ / SCREENSHOT

Ovo kaže profesorka univerziteta sa Fakulteta bezbjednosti Frosina Taševska Remenski.

Ta grupa je, prema mojim nezvaničnim informacijama, imala mnogo veće planove. Postojali su spiskovi za likvidaciju. Postojali su spiskovi za iznudu. Bilo je spiskova zastrašivanja, spiskova za otmice, što znači da je ovo izazov za istražne organe. Izazov za policiju, za službe bezbjednosti. Da osujeti planove i iznese ih javnosti i to bi bila njihova dodatna odgovornost u cijelom ovom slučaju- rekla je Remenski.

FOTO: ZORICA DJORDJEVSKA/FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: ZORICA DJORDJEVSKA/FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT

Prema njenim riječima, napadači su od ranije bili poznati policiji.

Pročitajte još

– Oni imaju poznatu kriminalističko-bezbjednosnu i policijsku istoriju i nisu bili osobe koje prethodno nisu bile tretirane od strane obezbjeđenja. Kada kažem „bezbjedno tretirani“, mislim da su te osobe u prošlosti u velikom broju slučajeva bile pod stalnim, kontinuiranim operativnim nadzorom kako bi se sprečili takvi, slični planovi, koji su mogli biti mnogo monstruozniji – rekla je profesorka.

Međutim, Remenski pita zašto nije nastavljeno njihovo praćenje, prenosi Blic.

– Zašto i kako je dozvoljeno da se taj operativni nadzor ne nastavi, na način na koji je trebalo da se tretira, pitanje je za druge institucije. Ne samo pitanje za policiju, već i za bezbjednosno-obavještajnu zajednicu, s obzirom na to da su ona legitimna, kao i svuda u Evropi i svijetu, legitimna meta ekstremnog desnog i krajnje lijevog ekstremizma, koji je prethodnica do terorizma – kaže ona.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije