Biznis

Ovogodišnji rod solidan: Nema veće štete u voćnjacima širom Srpske zbog nevremena

 Veliko nevrijeme sa gradom u pojedinim dijelovima Republike Srpske nije napravilo veću štetu u voćnjacima, osim na području Prnjavora, izjavio je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

Led u Teslićima, voćnaci
FOTO: SRNA

Par voćara u okolini Prnjavora je prijavilo štetu, a riječ je o oko 30 hektara voćnjaka. Štete su velike na kruškama, a ta proizvodnja podrazumijeva i najveće i najzahtjevnije ulaganje rekao je Dojčinović. Dodao je da na području Potkozarja i Majevice, gdje je i najintenzivnija proizvodnja voća, nije bilo štete.

Kada je riječ o ovogodišnjem rodu voća, Dojčinović je ocijenio situaciju solidnom u kojoj voćari, u globalu, mogu biti zadovoljni.

Pročitajte još

Najlošije je rodila kruška viljamovka, podbacila je najmanje 80 odsto. Neke sorte šljive su potpuno izdale u mnogim dijelovima, a neke prerodile. Prinos će biti umanjen za čak više od 30 odsto. Ista situacija je i sa jabukom, sorte zlatni delišes i jonagold uopšte nisu rodile, ali tih sadnica imamo svega pet odsto, te će za oko 20 odsto biti umanjen rod – naveo je Dojčinović i dodao da će umanjeni rod nadomjestiti izuzetan kvalitet voća.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu