Hronika

"Pacijent je bio pijan i agresivan" Oglasio se VMA povodom napada na medicinsku sestru

Nakon drame koja se u noći između srijede i četvrtka dogodila u Hitnoj službi VMA, kada je pacijent S. K. (35) napao medicinsku sestru M. S. (44) i naneo joj povrede, oglasila se i ova zdravstvena ustanova sa zvaničnim informacijama o incidentu.

"Pacijent je bio pijan i agresivan" Oglasio se VMA povodom napada na medicinsku sestru
FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ /RINGIER

Kako su saopštili, u noći između 4. i 5. maja 2022. godine u Centar hitne pomoći (CHP) VMA, tada dežurnu zdravstvenu ustanovu u Beogradu, u pratnji policije doveden je pacijent u vidno alkoholisanom stanju, što je toksikološkim analizama i potvrđeno.

– Pripadnici MUP-a udaljili su se nakon što su predali pacijenta medicinskom osoblju VMA. Nakon što je odbio pružanje zdravstvene pomoći u toksikološkoj ambulanti, pacijent je agresivnim ponašanjem nanio lake tjelesne povrede prisutnoj medicinskoj radnici. Pored toga, nasilnim ponašanjem prouzrokovao je materijalnu štetu na inventaru toksikološke ambulante – navodi se.

Navode i da je radnik službe obezbjeđenja VMA postupio pravovremeno i u skladu sa ovlašćenjima o navedenom događaju obavestio pripadnike Vojne policije koji su u najkraćem vremenskom roku preduzeli mjere iz svoje nadležnosti.

– Izvršen je uviđaj, a lice je predato organima Ministarstva unutrašnjih poslova. Zbog nasilničkog ponašanja i uništenja tuđe stvari protiv osobe je podnijeta krivična prijava Prvom osnovnom javnom tužilaštvu. Napominjemo da svaka soba nakon prijema u CHP VMA prije svega ima status pacijenta kojem je neophodno ukazati hitnu medicinsku pomoć i da stoga postoje ograničenja u vezi primjene sile i upotrebe službe obezbjeđenja i organa Vojne policije – stoji u saopštenju.

– Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da ovo nije usamljen slučaj da medicinski radnici trpe napade i prijetnje od strane nesavjesnih i nasilnih pacijenata pa stoga apelujemo na maksimalno strpljenje i poštovanje ljudi od kojih očekujemo pomoć – dodali su.

Pročitajte još

Kako je Kurir ranije pisao, S. K. je policija dovela na odjeljenje toksikologije i ostavili ga tu, a nakon što je policija otišla u Hitnoj je nastala drama.

– Bilo je neophodno da primi infuziju, a pošto je bio nemiran sestra mu je vezala ruku zavojem. U jednom trenutku izvadio je upaljač iz džepa i palio je zavoj kako bi se odvezao. To mu je pošlo za rukom i onda je nastao haos – priča jedan od pacijenata koji se zatekao u srijedu, dva sata poslije ponoći, piše Informer.

– Čula se vika medicinske setre ali nažalost niko nije prišao da joj pomogne. Oni imaju obezbjeđenje, ali šta vrijedi, taj čovjek je, mislim, prvi pobjegao jer kako sam čuo oni nemaju ovlašćenje da reaguju. I tako je ovaj kao ranjena zvijer počeo da hara po hitnoj – rekao je tada čovjek.

On je dodao da je čitava drama trajalo oko 15 minuta i da su potom došli pripadnici Vojne policije.

– Ko zna šta bi bilo da oni nisu stigli jer je ovaj krenuo da lupa po staklu na šalteru, a čuo sam da su kasnije pričali i daje nakon toga krenuo ka šok sobi. U tome ga je srećom sprečila Vojna policija koja je stigla apotom su stigli i iz civilne policije – objasnio je očevidac.

Prihvati notifikacije