Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PAKUJE KOFERE Šef delegacije EU odlazi iz BiH, a sporazum lidera propada

Politika
Autor:

Foto: HDZ BiH/RAS Srbija

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić danas će u Sarajevu u oproštajnu posjetu primiti ambasadora Lars-Gunnara Vigemarka, šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Ovaj susret dolazi nakon niza oproštajnih susreta koje je Vigemark posljednjih sedmica imao sa zvaničnicima BiH.

Šef Delegacije EU uskoro napušta BiH i odlazi na novu funkciju, a kao njegovo posljednje djelo na političkoj sceni BiH ostaće upamćen Sporazum lidera SDA Bakira Izetbegovića, SNSD Milorada Dodika i HDZ Dragana Čovića koji potpisan 5. avgusta u Sarajevu, upravo u prisustvu i uz podršku Vigemarka, piše Klix.

Ali, prema svemu sudeći, 5. septembra taj Sporazum će doživjeti potpuni krah ukoliko se za nekoliko dana ne dogode drastične promjene u stavovima političkih oponenata.

Vigemark je nedavno kazao da ne treba dramiti previše, već da politički lideri treba da implementiraju sporazum koji su sami potpisali, a ako ima nesporazuma, treba ih rješavati kroz dogovor.

– Za BiH su važne i NATO i EU integracije, ali podnošenje Godišnjeg nacionalnog programa ne znači i članstvo u NATO u ovom trenutku – rekao je prošle sedmice u Banjaluci.

Međutim, čini se da situacija svakodnevno postaje sve dramatičnija, dok Vigemark polako pakuje kofere. Austrijski diplomata Johan Satler naslijediće funkciju koju je do sada u našoj zemlji vršio Šveđanin.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO