Svijet

Pala odluka u Hrvatskoj: Poznato koliko će TRAJATI VOJNI ROK, obavezno za punoljetne muškarce, a žene mogu učestvovati dobrovoljno

Za obučavanje mladih hrvatskih vojnika u sklopu novog obaveznog vojnog roka koji namjerava da uvede vlada HDZ-a i Andreja Plenkovića odabrana su četiri velika obučna centra, kasarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru, a za još dva rade se procjene. Vojnike će obučavati 650 vojnih instruktora.

Vježba hrvatske vojske
FOTO: ANTONIO BA/EPA

Ministarstvo odbrane i Glavni štab Oružanih snaga odabrali su model vojnog obučavanja mladih Hrvata. Ni dva mjeseca nisu prošla od dana kada je premijer Plenković na pitanje o uvođenju obveznog vojnog roka rekao da to ne dolazi u obzir, ali je moguć “neki kurs” do predloga Glavnog štaba da se, kako saznaje Jutarnji list, uvede tromjesečno obavezno Temeljno vojno osposobljavanje.

To je službeni naziv iako će ga kolokvijalno gotovo svi zvati obavezni vojni rok. Prema riječima sagovornika vojno osposobljavanje bilo bi obvezno za sve mladiće kada napune 18 godina, a žene bi mogle da učestvuju dobrovoljno.

Pročitajte još

Detalji novog vojnog roka

Za sada je samo riječ o prijedlogu MORH-a i Glavnog štaba koji tek treba da usvoje vlada i Hrvatski sabor. Kako saznaje dnevnik, u vojnim krugovima smatraju da su tri mjeseca sasvim dovoljna za vojnu obuku tokom koje bi naglasak bio na fizičkoj pripremi polaznika te savladavanju temeljenih vojnih vještina.

Na završetku vojnik bi trebalo da bude obučen za strijelca, odnosno da prođe osnove baratanja ličnim pješačkim naoružanjem i da bude fizički pripremljen. Prema procjenama, godišnje bi na raspolaganju trebalo biti oko 17.000 mladića, a očekuje se da bi barem njih 15.000 moglo završiti vojno osposobljavanje, dok bi preostali dio završio na civilnom služenju vojnog roka zbog prigovora savjesti ili bi bili proglašeni zdravstveno nesposobnim za vojnu službu.

Sagovornici tvrde da tromjesečna vojna obuka neće uticati na redovno pohađanje fakultetske nastave.

Vojni rok je u Hrvatskoj suspendovan 2008. godine, a očekuje se da će se vratiti iduće godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije