Politika

PALMER PORUČUJE "Ostalo je još mnogo posla u BiH"

Građani BiH mogu računati na SAD, EU i Evropsku komisiju kao jake i predane partnere, poručio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer.

PALMER PORUČUJE "Ostalo je još mnogo posla u BiH"
FOTO: GORAN SRDANOV/RAS SRBIJA

Institucije Bosne i Hercegovine treba oplemeniti da bi se omogućilo da sistem funkcioniše tako da zemlja ispuni uslove za članstvo u EU – kazao je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer.

Dodao je da su godišnjice koje se obilježavaju bitne za region, posebno za zemlje koje su pomogle da se donese mir u BiH.

– To nas istovremeno podsjeća da naš posao nije završen i da je ostalo još mnogo posla, posebno u BiH da obezbijedimo da je sistem funkcionalan i institucije uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom pružaju onu vrstu usluga za koju su bile i namijenjene, te da politički okvir omogući da BiH napreduje na svom evropskom putu – naglasio je Palmer.

Palmer je istakao da ljudi u BiH imaju aspiraciju za evropsku budućnost i identitet, te da žele mir, prosperitet i predvidljivost.

Naveo je da građani BiH mogu računati na SAD, EU i Evropsku komisiju kao jake i predane partnere.

Kad je riječ o pregovorima Srbije i Kosova, Palmer je naveo da SAD podržavaju proces predvođen EU koji bi trebalo da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa između Beograda i Prištine što bi u idealnom slučaju u srži imalo međusobno priznanje.

– Govoriti o razmjeni teritorija i nekom drugom potencijalnom aspektu sporazuma predstavljalo bi odvraćanje pažnje od suštinskog cilja da Beograd i Priština rade na stvaranju puta ka normalizaciji. Mi taj proces podržavamo – zaključio je Palmer, prenosi Avaz.