Kolumne

Papci i mangupi

Poslije papaka, u političkom životu Republike Srpske zvanično smo dobili i mangupe. U prvu grupu spadaju oni koji iz opozicije prelaze u vlast, a u drugu političari u vlasti koji naginju ka opoziiji. Ili nisu dovoljno učinili za vlast.

Papci i mangupi
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nije problem što si zloupotrijebio javne resure u političke svrhe, ali jeste problem što si to učinio za suprotni tabor. Tako pojednostavljeno zvuči kritika koju je predsjednik SNSD Milorad Dodik uputio na račun pojedinaca u DNS. Predsjednik je čuo da je neko u partiji koja je s njim u koaliciji koristio pare javnih preduzeća ili svoje lične milione tako što je u kampanji radio samo za sebe ili, ne daj bože, za kandidata iz Saveza za pobjedu. Da su, kao i svi ostali, radili za koalicioni sporazum ne bi bio nikakav problem.

Politička odgovornost mangupa je nesporna i ne treba sumnjati da će platiti cijenu zbog toga. Nejasno je samo da li će ih šef DNS stvarno pustiti niz vodu, ili će stati na čelo mangupske kolone i isprsiti se pred Dodikom, što za sobom povlači brojna pitanja o budućoj vladajućoj većini u Republici Srpskoj.

Međutim, odgovornost mangupa ne smije da ostane samo na političkoj, a njihov broj ne završava samo na nekoliko neposlušnih likova u DNS.

Svako ko je iz javnog preduzeća ili ustanove dao marku za kupovinu glasova, ko je državni položaj zloupotrijebio za potrebe bilo koje stranke, mora da popase optužnicu. Zovite ih kako hoćete, ali ti ljudi su nezakonito uticali na volju glasača, a time i na rezutate izbora.