Politika

KRIMINAL ZA OSUDU SAMO KAD NISTE VLAST Kakve poruke se mogu iščitati nakon PUCANJA KOALICIJE u Srpskoj

Možeš da radiš šta hoćeš, ali samo dok si dio vladajuće koalicije, poruka je ovo koja se može iščitati iz izjava koje su poslane u javnost nakon izlaska DNS iz vladajuće koalicije.

KRIMINAL ZA OSUDU SAMO KAD NISTE VLAST Kakve poruke se mogu iščitati nakon PUCANJA KOALICIJE u Srpskoj
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Dvije decenije dug brak SNSD DNS „pukao“ je u momentu kada to niko nije očekivao. Kao i nakon svakog razvoda, oba supružnika sada u javnost iznose sav „prljavi veš“ koji su godinama gurali pod tepih zarad očuvanja kakvog-takvog braka.

Lider DNS Nenad Nešić je poručio da je ta stranka pomogla SNSD da pobijedi na opštim izborima, a da su zauzvrat dobili direktno miješanje u unutarstranačke stvari, cijepanje stranke i udar na razvoj Prijedora.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Lider SNSD Milorad Dodik mu nije ostao dužan, pa se prisjetio navodnog šutiranja novca od prije godinu dana, a potom zaprijetio i pokretanjem istrage protiv Nešića, optužujući ga za razne zloupotrebe i višemilionske afere.

Pored toga što je javno zaprijetio da će se s Nešićem pozabaviti bezbjednosne agencije, Dodik je najavio i razračunavanje s „njegovom grupom koja pravi probleme“.

Otkazana poslušnost

Prljavog veša će nesumnjivo u narednom periodu biti još od strane oba “supružnika”, ali ono što muči svakog običnog građanina jeste pitanje kako je moguće da je Nešić od do juče podobnog partnera za vladajuću koaliciju odjednom postao kriminalac?!

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Afera „šutiranje novca“, koja je pomenuta prekjuče, desila se prije više od godinu dana, ali tada niko iz vladajuće koalicije tako nešto nije osudio niti javno pomenuo. Isto tako, milionske zloupotrebe, monopol i korupcija, koje sada pominje vladajuća koalicija, nisu se mogli desiti preko noći, ako su se uopšte desili.

Zašto niko ranije tako nešto nije pomenuo i zašto nisu smijenili Nešića i pokrenuli istragu protiv njega, već se to pominje sada, kada su DNS i njen lider otkazali poslušnost.

Ako je predsjednik DNS zloupotrebljavao svoj položaj i „reketirao“ firme prilikom dodjele putarskih poslova, zašto je onda lider SNSD samo dan nakon ostavke Nešića na mjesto v.d. direktora „Putevi Republike Srpske“ rekao da su mu vrata otvorena da se ponovo vrati, „nakon što ozdravi“.

Prljavi veš

Isto tako, zašto se DNS sada sjetio cijepanja stranke i miješanje u unutarstranačke stvari, a ne prije dvije godine kada je došlo do odvajanja dijela stranke? Ako nisu bili zadovoljni tada, zašto nisu odmah reagovali i otišli u opoziciju odmah čim se dio stranke odvojio već to čine sada?

Politički analitičar Nebojša Tojagić ističe da svaki put kada dođe do razvoda bivši supružnici govore sve najgore jedan o drugome.

Nebojša Tojagić politički analitičar
FOTO: N1/SCREENSHOT

– Činjenica je da je onaj ko izlazi iz braka najlošiji na svijetu. Tako je i Nešić u ovom momentu „ružno pače“ i lijepe mu se etikete da je uradio i ono što jeste i ono što nije. Sada se podstiče priča o navodnom prošlogodišnjem šutiranju novca i kako je tada trebao biti smijenjen. Pa zašto nije smijenjen tada i zašto se uprkos tome ostalo u koaliciji s njim? Sada je za sve loše u „Putevim Republike Srpske“ kriv Nešić, a do juče su s njim otvarali sve moguće kružne tokove u cijeloj Srpskoj – ističe Tojagić.

Dodaje da će „vađenje Nešićevog prljavog veša vjerovatno prouzrokovati da i DNS počne vaditi prljavi veš SNSD“.

POlitički marketing

Kako će sve na kraju završiti, Tojagić ističe da u ovom momentu niko ne može znati. Smatra da je ovo veoma dobar politički marketing i za Nešića i za SNSD.

Pročitajte još

– Desila se jedna zanimljiva predizborna priča, koja je zasjenila i sam izborni proces. Sada svi pokušavaju u ovome dobiti neke političke poene. Jedni  na tobožnjoj borbi protiv kriminala i korupcije, a drugi na dosljednosti svoje političke stranke“ – zaključuje Tojagić.

Tojagić ističe da bi DNS, ako se osjeti ugroženim, mogao da uzvrati udarac vladajućoj koaliciji, jer su u legitimnoj poziciji da traže smjenu Savjeta ministara BiH. Tojagić smatra da je izlazak DNS iz koalicije dobro smišljen potez, a ne nikako ishitren, kako se to tumači u javnosti.

– Vjerujem da je Nešić bio u dilemi da li da dopustiti dalje komadanje DNS, odnosno da li da ta stranka nestane ili opstane. U toj dilemi mislim da je izabrao ovo drugo – ističe Tojagić.

Mangupi

Na pitanje zašto to nije učinjeno prije dvije godine, kada je došlo do cijepanja stranke, Tojagić ističe da je Nešić vjerovatno prvo želio da stabilizuje stranku i zvanično postane njen predsjednik, što se i desilo prije desetak dana.

– Sjećamo se da je Dodik i prije dvije godine, kao i preksinoć, pominjao mangupe unutar DNS. I tada se to manje-više odnosilo i na Nešića. Vjerujem da je Nešić i prije dvije godine imao identičan kurs, kao i danas, ali ga drugi nisu vidjeli. Činjenica je da je on odustao od jednog komoditeta koji se zove vlast i da ga štiti poslanički imunitet na nivou BiH. Pretpostavljam da je svaki njegov potez odmjeren i da dobro zna ušta se upušta – ističe Tojagić.

Politički analitičar Velizar Antić ističe da sve ono što je tinjalo između SNSD i DNS sada izlazi na površinu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Jedni o drugima ne štede riječi osude i kritike. To, prije svega, potvrđuje pravilo da je u politici jedina vrijednost kojom se rukovode političari samo interes i ništa drugo. Dok je i jednima i drugima odgovaralo da zajedno budu u vlasti i imaju kontrolu nad društvenim resursima, imali su samo riječi hvale jedni za druge. Kada je koalicija doživjela svoj kraj, slušamo drugu priči i iznošenja u javnost svih onih stvari koje jedni o drugima jako dobro znaju, a do sada nisu smjeli da izgovore – ističe Antić.

“Progledali preko noći”

Dodaje da je, na primjer, neko drugi izgovorio sve ovo što danas govore jedni o drugima, dojučerašnji koalicioni partneri, obje stranke bi ga osudile za rušenje Republike Srpske.

– Međutim, kada danas to isto govore jedni o drugima, oni se predstavljaju upravo kao zaštitnici Republike Srpske. Možemo im i jednima i drugima samo postaviti pitanje zašto su do sada ćutali kada su sve ovo znali i ranije ili su naprosto progledali preko noći – rekao je Antić.

Sociolog i redovni profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Drago Vuković ističe da je politika danas previše zapuštena tako da svaki novi konflikt izbacuje na površinu elemente te zapuštenosti.

FOTO: BNTV/SCREENSHOT
FOTO: BNTV/SCREENSHOT

– U politici odavno vlada  princip “ladica” kao model prikrivanja onoga što ne valja sve do nekog momenta razobličavanja. Ovdje je ključno pitanje moralnosti politike i političara. Radi se o toj pogrešnoj zavisnosti jednih od drugih u pogledu prikrivanja loših elemenata političkog djelovanja i ponašanja. Bitnije od toga je kriminalizacija politike i njena upletenost u sve sfere društvenog života. Da nije tako, onda te “ladice” i ne bi trebale da postoje – kaže Vuković.

Negativna selekcija kadrova

Navodi da su ucjene veoma efikasno sredstvo dolaženja do određenih ciljeva. Kada  postoji sklad u odnosima, a to znači u odnosima podjele moći uticaja i novca, onda tu, kako ističe Vuković, nema problema.

Prema njegovim riječima, taj sklad podrazumijeva i gledanje kroz prste onima koji se nedolično ponašaju ili koji su skloni kriminalu i korupciji.

– Skoro niko ili malo ko postavlja pitanje koji su uzroci takvog stanja. Prije toga valjalo bi postaviti pitanje kriminalizacije ljudi u politici. Da li oni takvi postaju s dolaskom u politiku ili su baš kao takvi pronađeni za politiku? Da li je upravo to ključ negativne selekcije kadrova – upitao je Vuković.

Ono što je možda najvažnije, koje posljedice proizvodi takva politika?

“Političko buncanje”

Vuković pita da li će neko od ovoga profitirati ili će imati negativne posljedice kod svojih glasača i građana u cjelini.

– Da li će se na izborima neko zapitati ili preispitati svoju podršku određenim političkim opcijama. Mislim da neće i da smo još daleko od nekakvih mogućih razračunavanja u politici i nekih suštinskih promjena. Sve mi ovo liči na podizanje prašine koja traje kratko, dok je vjetar ne odnese, a onda sve se vraća u standarde današnje politike – ističe Vuković.

Smatra da razilaženje dva najstarija politička partnera u Srpskoj nije rezultat suprostavljenih političkih programa, što bi u višepartijskom sistemu bilo logično, nego uski stranački i lični interesi.

– E, sada, kada se jedan oslabljen partner sukobi s mnogo jačim onda imate i ove pojavne oblike kompromitacije. Treba još reći da bi ovaj sukob mogao da proizvede neku ozbiljniju opozicionu priču u smislu njenog jačanja. Danas skoro da i nemamo opoziciju u pravom smislu te riječi. Prije bih rekao da se radi o nekom političkom buncanju kao izrazu nezadovoljstva. Za demokratiju bi bilo dobro da postoji jaka opozicija. Nisam siguran da će u neko skoro vreme to i desiti – zaključuje Vuković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu