Gradovi

Parastos i pomen ispred spomenika u Gradiški: Obilježavanje godišnjice egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije

U Gradiški će danas biti obilježena 27. godišnjica od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije u hrvatskoj akciji "Bljesak", prvih dana maja 1995. godine. Tada su poginule 263 osobe srpske nacionalnosti, od kojih 107 civila među kojima 43 žene i 12 djece.

Parastos i pomen ispred spomenika u Gradiški: Obilježavanje godišnjice egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije
FOTO: SRNA

Hrvatske oružane snage, prvenstveno vojska i policija su 1. maja 1995. godine počinile agresiju na teritoriju zapadne Slavonije koja je bila pod zaštitom UN. Time je nastavljeno etničko čišćenje Srba sa ovog prostora koje u Drugom svjetskom ratu.

Prilikom avionskog bombardovanja i pješadijskog napada na izbjegličke kolone, ubijeno je 11 civila. Hrvatske snage u akciji “Bljesak” zarobile su 1.400 pripadnika Srpske vojske Krajine, koji su osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora,a  mnogi mučeni u zloglasnoj splitskoj „Lori“.

Srpska imovina u Zapadnoj Slavoniji je spaljena, uništena i opljačkana, a većina preživjelih nije se vratila u svoja sela i na svoja imanja jer za to nisu imali uslova niti se osjećaju bezbjedno.

Obilježavanju ovih događaja koji počinju u 10.30, ispred spomenika poginulim Srbima iz Zapadne Slavonije u Gradiški,  prisustvovaće najviši zvaničnici Republike Srpske, predstavnici opština i gradova, Trećeg pješadijskog puka, Udruženja protjeranih Srba iz zapadne Slavonije.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Prihvati notifikacije