Društvo

PARASTOS U GORNJEM JELOVCU Obilježavanje Dana sjećanja na djecu ubijenu i umorenu u NDH

Služenjem parastosa za svu ubijenu i umorenu djecu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u Gornjem Jelovcu kod Prijedora, u zaseoku Macure, počelo je prvo zvanično obilježavanje Dana sjećanja na ubijenu i umorenu djecu od ustaša u NDH, ustanovljenog prošle godine.

PARASTOS U GORNJEM JELOVCU Obilježavanje Dana sjećanja na djecu ubijenu i umorenu u NDH
FOTO: SRNA

Parastosu prisustvuju srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Republike Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, čelni ljudi gradova i opština Potkozarja, te predstavnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, SUBNOR-a Republike Srpske, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Parastos se služi kod masovne grobnice u zaseoku Macure, gdje je sahranjeno 312 ubijenih iz Jelovca i okolnih sela, među kojima 75 djece mlađe od 14 godina.

Uslijediće polaganje vijenaca i cvijeća, a zatim obraćanje zvaničnika i prigodan umjetnički program.

Obilježavanju prisustvuju i neki od učesnika predstavljanje knjige “Memoari prote Slavka Vujasinovića”, najavljenog za večeras u 20.30 časova u Knežici, među kojima i akademik Matija Bećković.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova odlučio je 12. oktobra prošle godine da se u Republici Srpskoj uvedu još dva komemorativna događaja – Dan sjećanja na ubijenu i umorenu djecu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) i Spasavanje savezničkih pilota 1944. godine (operacija Halijard-Vazdušni most) u rejonu Doboja – Ozrensko selo Bojanić.

Prihvati notifikacije