Svijet

PARIZ ODBACUJE UPOZORENJA LONDONA Ugrožen dogovor o slobodnoj trgovini i Bregzitu

Francuska je odbacila upozorenja Velike Britanije o gužvama u saobraćaju preko Lamanša nakon Bregzita kao taktički stav, pišu danas britanski mediji.

PARIZ ODBACUJE UPOZORENJA LONDONA Ugrožen dogovor o slobodnoj trgovini i Bregzitu
FOTO: NEIL HALL/EPA

Britanija je iz EU izašla u januaru, ali prema prelaznom sporazumu ostaje članica do kraja godine kada bi trebalo da postigne dogovor o slobodnoj trgovini sa evropskim blokom.

– Naravno da su signali koji su poslati u proteklih nekoliko dana veoma štetni. Sve što prekida, ometa ili povećava tenzije u pregovorima je za žaljenje i nećemo popustiti pred ovom vrstom zastrašivanja na evropskom nivou – rekao je francuski ministar za Evropu Klemen Bun za britanski dnevnik Fajnenšel tajms.

Francuska je odgovorila dan nakon što je Irska upozorila da bi eventualni dogovor između EU i Britanije mogao propasti ukoliko bude ugrožen Sporazum o Bregzitu.

Britanski premijer Boris Džonson izazvao je krizu početkom ovog mjeseca prijedlogom i pritiskom da se usvoji u parlamentu nacrt zakona kojim bi bili narušeni neki dijelovi Sporazuma o Bregzitu.

Britanska administracija je u svom izvještaju pod nazivom “Razumno najgora mogućnost za granice” upozorila početkom sedmice da bi moglo doći do redova do 7.000 kamiona na jugoistoku Engleske jer neka vozila neće imati ispravne dokumenta nakon Bregzita.

U izvještaju se, takođe navodi da bi gužve mogle biti manje u prvim danima januara ali da bi se stanje kasnije pogoršalo povećanjem potražnje za teretnim prevozom.

Pročitajte još

Britanski zvaničnik Majkl Gov upozorio je da bi se Britanija mogla suočiti sa većim problemima na kraju svog prelaznog sporazuma sa EU ukoliko određeni vremenski rok ne shvati ozbiljno.

Međutim, Bun smatra da su ovo načini vršenja pritiska na Evropljane.

Prema njegovim riječima, Francuska i EU žele dogovor i da je nemoguće odobriti Britaniji širi pristup evropskom tržištu ukoliko se ne saglasi da će poštovati zdravstvene i ekološke regulative bloka te zabrane za državnu pomoć kompanijama.

Bun je dodao da su spremni za sve vrste dešavanja ali da je najbolji ishod da se sporazum postigne na vrijeme.