Gradovi

Pašalić: Potrebno brendirati drvarsku drenjinu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić poručio je danas u Drvaru da je potrebno brendirati drvarsku drenjinu, jer se na tržištu pojavila ova voćka koja je predstavljena kao drvarska, a nije iz Drvara.

Pašalić: Potrebno brendirati drvarsku drenjinu
FOTO: SRNA

Pašalić, koji je prisustvovao tradicionalnoj privredno-turističkoj manifestaciji “Dani drvarske drenjine”, kaže da je nedavno pokrenuo inicijativu da se Drvar poveže sa područjima na jugu Poljske, gdje se, takođe, uzgajaju drenjine.

On je naveo da je upoznao rukovodstvo opštine Drvar da će uskoro biti asfaltiran put od Drvara do Istočnog Drvara dužine oko 30 kilometara, te da je o ovome ranije razgovarao sa ministrom saobraćaja i veza Srpske Neđom Trninićem.

Manifestaciju “Dani drvarske drenjine”, koja se održava 18. put, danas je otvorila načelnik opštine Drvar Dušica Runić, koja je istakla da žele podstaći razvoj malih poljoprivrednih proizvođača da kroz porodičnu djelatnost afirmišu lokalni proizvod, ali i doprinesu razvoju opštine.

Drvar se sa pravom može ponositi ovom manifestacijom, koja iz godine u godinu okuplja veliki broj posjetilaca i izlagača – rekla je Runićeva i dodala da je u pitanju regionalna manifestacija na kojoj se predstavljaju autentični proizvodi sa ovog područja.

Organizatori su dodijelili nagrade učenicima srednje škole, koji su se takmičili u disciplinama Drenjinarskog višeboja – u ispijanju soka drenjine, skoku u dalj, skoku u vrećama i štafetnom nošenju drenjine.

Izabrani su i najbolji štandovi, a održan je izbor za mis drenjine.

U kulturno-umjetničkom programu nastupali su Akademsko kulturno-umjetničko društvo AKUD “Mira Lukač” iz Drvara, SKUD “Gavrilo Princip” iz Bosanskog Grahova, KUD “Grmeč” iz Drinića, KUD “Budućnost” iz Glamoča, kao i drvarski etno-sastavi “Uspomene” i “Carza”, te krajiška grupa “Kapi zavičaja”.

Manifestaciju “Dani drvarske drenjine”, koja svake godine okupi nekoliko hiljada posjetilaca, organizuju Centar za kulturu i sport i opština Drvar, koja je i generalni pokrovitelj manifestacije.