Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PČELE, OSE I STRŠLJENI SU VEOMA AKTIVNI LJETI Evo šta treba DA URADITE ako vas ujede insekt koji može da bude FATALAN

Društvo
Autor:

Foto: shutterstock

Tokom ljetnjeg perioda pčele, ose i stršljeni su najaktivniji, a stručnjaci upozoravaju da nas od trenutka njihovog uboda do burne alergijske reakcije dijele minuti.

Alergolozi upozoravaju da je otrov stršljena sto puta jači od venuma pčele i ose, a reakcija na ubod se ne može predvidjeti.

Svi barem jednom doživimo ubod nekog od ovih insekata, najčešće je to ubod pčele i ose, čak 90 odsto nas. Kakav će ishod biti zavisi od toga da li će se kod osobe razviti alergijska reakcija i kakvog intenziteta.

Slučaj Vladana Markovića nakon što je naletio na roj stršljena nažalost nije usamljen – prije godinu dana dok je sjekao stablo u šumi od ujeda stršljena nastradao je i Nenad Stanković (47) iz Ostrožje Donje.

– Ubodi stršljena, ose i pčele dovode najčešće do snažne alergijske reakcije. Pri prvom kontaktu pacijent stvori specifična antitela, a svaki naredni ubod može da bude bolji, ali i poguban. Uglavnom su to snažne reakcije i neke od njih mogu dovesti i do anafilaktičkog šoka – objašnjava za Blic dr Dragana Jovanović, alergolog i klinički imunolog u Kliničkom centru Srbije.

Anafilaktički šok je alergijska reakcija koja je često opasna po život.

– Tegobe koje idu uz sistemske alergijske reakcije su promjene na koži, gušenje, tegobe pri funkciji digestivnog trakta, poremećaj stanja svijesti, kardiološke promene. Međutim, ono što karakteriše anafilaktički šok jeste drastičan pad krvnog pritiska, pad cirkulacije zbog čega pacijent, ako se ne reaguje odmah, može da umre – ističe dr Jovanovićeva.

Doza otrova prilikom uboda stršljena 100 puta je veća nego nakon uboda ose. Otrovi ose i stršljena su slični po sastavu, za razliku od pčele.

Foto: A. P./RAS Srbija

– Ako osobu istovremeno ubode više stršljena, ta količina otrova može biti smrtonosna. Veoma je važno istaći mjesto uboda – čak i ako je jedan insekt u pitanju i doza nije velika, ako je ubod u predelu jezika, glave, grla (u slučaju da se proguta insekt), može doći do gušenja i smrtnog ishoda – kaže alergolog Jovanović.

Alergijska reakcija počinje na mjestu kontakta organizma sa uzročnikom-alergenom. Kada je riječ o ujedu insekta, pojavljuje se svrab i otok na mjestu ujeda. Generalizovana reakcija se može razvijati kao osip i crvenilo sa koprivnjačama koje svrbe, piše Blic.

Lice i meka tkiva otiču, a disanje postaje otežano. Moguće je povraćanje, grčevi u stomaku, dijareja. Osoba postaje uznemirena, zvuci koje čuje dobijaju metalni prizvuk i osjeća kao da tone. Njen krvni pritisak počinje da pada. U tom momentu žrtva kolabira i gubi svijest. Ovi simptomi se javljaju već nakon pet do 15 minuta od kontakta sa alergenom, ali i nakon dva sata.

Kako dr Dragana Jovanović objašnjava, pacijentima koji znaju da su preosjetljivi na ubod nekog insekta, savjetuje se da uz sebe imaju pribor za samopomoć.

– Taj pribor podrazumijeva injekciju adrenalina koju oni sami sebi daju. Ta injekcija im služi da premoste do dolaska u prvu zdravstvenu ustanovu i ona je jedini lijek koji može da djeluje – smatra ona.

Te snažne reakcije se dešavaju od pet do deset minuta, a kada je stršljen u pitanju, i za minut, dva.

– Ako je neko ranije doživio ubod ose čiji je otrov sličnog sastava kao i kod stršljena pa je stvorio antitela, na stršljena će svakako odreagovati. Na osu nije morao da ima nikakvu reakciju, ali sljedeći ubod stršljena bi možda bio fatalan – upozorava dr Dragana Jovanović.

Ako se ubod stršljena dogodio u prirodi odakle je daleko prva zdravstvena ustanova, a minuti su u pitanju, nekada pomoć može stići kasno.

– Osobe ne mogu znati da li će doživjeti snažnu alergijsku reakciju i najgori ishod. Ne možemo se zašititi, osim ako se ne reaguje jako brzo. Svi lijekovi protiv alergije djeluju nakon najmanje 20, 30 minuta. Ako je osoba pri svijesti, može popiti lijek i nadati se tome da kod njega neće biti ispoljena najstrašnija klinička slika – objašnjava alergolog dr Dragana Jovanović.

Kada je u pitanju ubod ose, ova doktorka ističe da je važno pronaći žaoku.

– Veoma je važno izvaditi je jer žaoka u tijelu i dalje ispušta otrov, protiv koga se zapravo i borimo – kaže dr Jovanović.

Groznica Zapadnog Nila

Pored stršljena, pčele i ose, građani, prema savjetima ljekara, posebnu pažnju treba da obrate i na ujed komarca. U Srbiji je od virusa zapadnog Nila trenutno oboljelo 11 osoba, a očekuje se da će broj zaraženih porasti.

Zato treba obratiti pažnju na simptome nakon uboda komarca, a to su – naglo povećanje temperature, glavobolja, bol u grlu, leđima, mišićima i zglobovima, osjećaj umora, blagi prolazni osip na koži i uvećane žlijezde, pa u slučaju da ih primjetite trebalo bi se obratiti ljekaru.

Šta kada vas ujedu osa, pčela ili stršljen

  • Ne treba dirati i češati oboljelo mjesto. Možete ga hladiti ispod mlaza hladne vode i staviti na njega komadić leda iz frižidera. Stavite oblogu sa ledom, kortikosteroidnu mast ili kremu
  • Ako se radi o ujedu pčela, trebalo bi pčelinju žaoku sljuštiti sa kože tupom stranom noža ili noktom. Nikako nemojte da pokušavate da uhvatite žaoku pincetom ili između noktiju, jer ćete tako istisnuti ostatak otrova u kožu
  • Mjesto ujeda manje pčele ili ose operite sapunom i vodom. Ako se javi otok ili bol, stavite na mjesto uboda hladne obloge
  • Ako se radi o ubodu insekta u grlo iz hrane, odmah treba krenuti ljekaru jer nekada može doći i do gušenja zbog toga. Za prvu pomoć, dok ne stignete, sisajte kockice leda
  • Ako se poslije ujeda javi koprivnjača po cijelom tijelu, otežano disanje, promuklost, šištanje, jaka glavobolja, mučnina, povraćanje, zadebljan jezik, naduvenost lica, vrtoglavica ili nesvjestica, tražite hitnu medicinsku pomoć.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO