Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PEDIJATRI SAVJETUJU Evo kako da uspostavite efikasnu rutinu spavanja bebe

Svijet
Autor:

Foto: Shutterstock

Kao što svaki novopečeni roditelj zna, uspostavljanje rutine spavanja za bebu može biti zaista teško. Spavanje je važno bez obzira na dob, ali za malo dijete koje je još u ranoj fazi razvoja od ključnog je značaja.

Kao što je slučaj s hranom i vodom, ljudi ne mogu normalno funkcionisati bez dobrog odmora, a naročito kod male djece nedostatak kvalitetnog sna može direktno utjecati na njihov mentalni i fizički razvoj.

U nastavku pedijatri dijele svoje vrhunske savjete za uspostavljanje efikasne rutine spavanja za vašeg mališana.

Svakodnevno budite dijete u sedam sati i nahranite ga odmah nakon buđenja. Ovo vam pomaže kao majci da rasporedite aktivnosti tokom dana. Isto tako, na ovaj način možete isplanirati kada ćete naredni put nahraniti bebu te kada je staviti na “drijemanje” u toku dana.

Pokušajte staviti bebu na spavanje u tačno određeno vrijeme. Pedijatri savjetuju da bebu stavite na spavanje u 19 sati ako ste je probudili u sedam sati tog jutra. Na taj način će dijete biti aktivno, ako nema dnevnog sna, tačno 12 sati što je optimalno u prvih nekoliko mjeseci njegovog života.

Osigurajte da je okruženje za spavanje djeteta mračno. Tama je izuzetno važna za aktivaciju melatonina koji je poznat i kao hormon sna. U osnovi, melatoninu je potrebna tama da bi pomogao u iniciranju i održavanju sna. Dakle, ako očekujete da vaše dijete zaspi u svijetloj kuhinji, vjerovatnije je da će kao rezultat toga nekvalitetno i kratko spavati.

Uspostavite stalno mjesto spavanja bebe. Prirodno je da dijete dok ne odraste spava u krevetiću uz roditeljski krevet. Postojanje stalnog prostora za spavanje djetetu će biti znak da je to vrijeme za spavanje i to će ono nesvjesno prepoznati, piše Evoke.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO