Društvo

Petrović: Elektroprivreda do sada VODILA SOCIJALNU POLITIKU prilikom kreiranja CIJENA STRUJE

Direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović izjavio je danas da je to javno preduzeće spremno da realizuje velike investicije i na taj način iskoristi velike potencijale Srpske u energetici.

Petrović: Elektroprivreda do sada VODILA SOCIJALNU POLITIKU prilikom kreiranja CIJENA STRUJE
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Znamo koji model možemo da primijenimo u zavisnosti od investitora ili izvođača. Takođe, znamo koji model finansiranja možemo da obezbijedimo. Potrebno je učešće i obično se traži da ono bude 15 do 25 odsto vrijednosti investicije – rekao je Petrović na panelu “Najveći investicioni projekti – energetika, putevi, telekomunikacije” koji je održan u sklopu Međunarodnog sajma nekretnina i investicija u Banjaluci.

Petrović je istakao da su na ovaj način došli do toga da mogu da realizuju projekat izgradnje solarne elektrane snage 100 megavata u Hercegovini.

– Imamo riješenu finansijsku konstrukciju za vjetroelektranu `Hrgud` i u toku je tenderska procedura za hidroelektranu `Dabar`. Postoje potencijali Drine i krećemo se prema zajedničkoj investiciji sa Srbijom. Imamo u planu hidroelektrane na Bistrici, hidroelektranu `Cijevna` i vjetroelektranu `Trusina` koja ima potencijal veći od 200 megavata – naglasio je Petrović.

Pročitajte još

On je naveo da je obaveza “Elektroprivrede” da u naredne tri godine otpočne ove investicije.

– To podrazumijeva primjenu mješovitog modela izvođenja, odnosno finansiranja, te da nađemo adekvatne izvođača i da krenu ozbiljni radovi u naredne tri godine – kaže Petrović.

Prema njegovim riječima, ne može se ništa uraditi za kratko vrijeme, navodeći da je bivša Jugoslavija gradila hidroelektranu “Trebinje 1” osam godina.

– Ozbiljna znanja, ozbiljni kadrovi, ozbiljne konsultantske kuće su potrebni da bismo mogli doći do ovih investicija. Plan je da oko 2,5 milijardi KM bude uloženo u narednih 10 godina – kaže Petrović.

On je naglasio da “Elektroprivreda” do sada nije imala razvojnu komponentu, jer je vodila socijalnu politiku prilikom kreiranja cijene električne energije koja je znatno ispod tržišnih.

– Da je naša `Elektroprivreda` svake godine, kao što su to radile sve elektroprivrede u okruženju, povećavala cijene samo dva do tri odsto danas bi na računu imala 100 miliona KM za neophodne investicije – istakao je Petrović. On je rekao da je problem u tome što bankarski sektor u BiH ne može da obezbijedi ni 50 miliona KM prilikom velikih investicija.

– Treba se udružiti pet banaka pa da obezbijede 100 miliona evra za podršku investiciji, a energetika je zahtjevna u finansijskom smislu i radi se o znatno većim iznosima. Iz tih razloga su nam strane banke bliže – pojasnio je Petrović. On je dodao da “Elektroprivreda Republike Srpske” planira da u narednih 10 godina poveća proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora za 1.000 megavata za šta će biti potrebno 2,5 milijardi KM.