Društvo

Piletina sve skuplja, a peradari traže razumijevanje “Potrošači su suočeni sa cijenama koje NISU DUGOROČNO ODRŽIVE”

Nakon najave Udruženja peradara u FBiH da će izaći na proteste ukoliko ne im ne budu odobrena određena novčana sredstva, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva odobrilo je sredstva za ovaj sektor poljoprivrede.

Piletina sve skuplja, a peradari traže razumijevanje “Potrošači su suočeni sa cijenama koje NISU DUGOROČNO ODRŽIVE”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Od ukupnih 106 miliona KM koliko je predviđeno za Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, za peradarsku proizvodnju odvojen je iznos od 1.465.000 KM.

Iz Udruženja peradara FBiH kažu da je ovo mizeran iznos koji je nedovoljan da pokrije sve troškove u kojem se sektor nalazi.

– Primjera radi, za brojlersku proizvodnju, predviđeni budžet iznosi milion KM. Uzmemo li u obzir da se u FBiH, na godišnjem nivou, proizvede otprilike 20 miliona pilića, dolazimo do podatka da je predviđeni budžet nedovoljan i da bi se morao udvostručiti da bi se ispoštovala programska dimenzija od 0,1 KM/kljun – saopštili su iz Udruženja peradara FBiH.

Pročitajte još

Iz Udruženja dalje objašanjavaju da jedno utovljeno pile konzumira, u prosjeku, četiri kg stočne hrane tokom intenzivnoga tova i obzirom na naglouzlazni trend rasta cijena žitarica, kao i projekcije cijene za naredne mjesece, do trenutka stavljanja dotičnih novčanih sredstava u funkciju, cijena stočne će narasti za više od 0,01 KM po kilogramu, što poskupljuje proizvodnju za više od 0,05 KM po kljunu. Takvim raspletom, predviđeni million KM sredstava se brzo istopi.

– Proizvođači su u problemu egzistencijalnog raspona, a potrošači su suočeni sa cijenama koje nisu dugoročno održive. Pozivamo resorno ministarstvo i ministra Dedića na dodatne konsultacije i detaljniju analizu ovoga problema, kako bismo došli do strateškoga odgovora na krizu u kojoj se nalazimo – poručuju iz Udruženja peradara FBiH.

Iz Udruženja peradara pozivaju na razumijevanje jer cijene piletine na tržištu ne povećavaju dobit proizvođača niti organizatora, piše Klix.

Naprotiv, cijenu finalnog proizvoda diktira cijena sirovine, u ovom slučaju žitarica, koja je porasla za 100 odsto.

Prihvati notifikacije