Politika

PLAĆALI OGLAŠAVANJE PRIJE POČETKA KAMPANJE Devet političkih stranaka kažnjeno na sjednici CIK

Devet političkih stranaka kažnjeno je novčano na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije BiH jer su vodile plaćenu kampanju prije službenog početka kampanje.

PLAĆALI OGLAŠAVANJE PRIJE POČETKA KAMPANJE Devet političkih stranaka kažnjeno na sjednici CIK
FOTO: YOUTUBE/CIK BIH/SCREENSHOT
CIK BiH

Najveću kaznu platit će Stranka demokratske akcije, budući da su Asocijacija mladih SDA Teslić te kandidati Admir Ljeskovica i Kenan Agić vodili plaćenu kampanju na Fejsbuku prije službenog početka kampanje. Ukupna kazna iznosi 3.000 KM, prenosi Klix.

Politička stranka Zajedno za Semberiju i Srpsku kažnjena je sa 1.500 KM jer su na nekoliko lokacija postavili svoje stranačke bilborde u periodu kada kampanja nije službeno počela. Oglasi ovakve vrste se cijene kao promocija političkih subjekata.

Pokret demokratske akcije (PDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kažnjeni su sa po 1.000 KM jer su njihovi kandidati Alen Kamerić i Miroslav Vujić platili oglas na Fejsbuku prije službenog početka kampanje.

Takođe sa 1.000 KM zbog plaćene kampanje na Fejbuku prije službenog početka izborne kampanje će biti kažnjeni i Gradski odbor Saveza za bolju budućnost Tuzla i Socijaldemokrati BiH Zenica.

Socijalistička partija srpske (SPS) i Demokratska fronta (DF) kažnjene su sa po 1.000 KM zato što su njihovi kandidati Saša Kondić i Munevera Lalčić vodili plaćenu kampanju na Fejsbuku prije početka službene kampanje.

Odbor iz Teslića Demokratskog narodnog saveza (DNS) vodio je plaćenu kampanju na Fejsbubu prije službenog početka kampanje i kažnjeni su sa 1.000 KM.

Irena Hadžiabdić, članica Centralne izborne komisije BiH, konstatovala je na sjednici da je sve prijave podnio TI BiH.

– Nijedan politički subjekt nije prijavio drugi politički subjekt, što znači da postoji međusobna solidarnost političkih subjekata kada je riječ o vođenju plaćenih kampanja – kazala je Hadžiabdić.