Svijet

Plenković ne želi probleme “Hrvatska isključivo tranzitna zemlja za ukrajinsko žito”

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je Hrvatska isključivo tranzitna zemlja za ukrajinsko žito i da neće uvoziti jeftinije ukrajinske žitarice, nakon što su tri članice Evropske unije odlučile da produže embargo na uvoz hrane iz Ukrajine.

Andrej Plenković
FOTO: OLIVIER MATTHYS/EPA

Plenković je rekao da je ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom i ukrajinskim ministrima jasno poručeno da su, kako je naveo, “stav i želja Hrvatske da bude tranzitna zemlja, a ne zemlja u koju će doći enormne količine jeftinijeg žita iz Ukrajine pa da onda poljoprivrednici budu u problemu”.

Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su u petak da uvedu jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje, a Plenković je rekao da je “očito da su ove zemlje zabilježile da je dio tog žita bio plasiran na njihovo tržište”.

Pročitajte još

Na pitanje hoće li Hrvatska ići u tom smjeru, Plenković je ponovio da hrvatske luke služe za tranzit ukrajinskog žita trećim zemljama.

Visoki ukrajinski zvaničnici potvrdili su u septembru da se ukrajinsko žito otprema preko hrvatskih luka na Dunavu i Jadranskom moru. Glavni ukrajinski izvozni pravac išao je preko njenih crnomorskih luka, ali Kijev traži alternativu od ruske invazije i odluke Moskve da se povuče iz crnomorskog sporazuma o žitaricama.

EU je odlučila da pomogne Ukrajini uspostavljanjem koridora solidarnosti.

– Cijela ideja koridora solidarnosti je zamišljena tako da se ogromne količine ukrajinskog žita, uprkos brutalnoj ruskoj agresiji na Ukrajinu, uspiju izvesti iz Ukrajine – rekao je Plenković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije