Svijet

Bajden oprezan po pitanju članstva Ukrajine u NATO "Prvo okončati sukob, inače bismo bili u RATU S RUSIJOM"

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da se rat u Ukrajini mora okončati prije nego što NATO uzme u razmatranje članstvo Kijeva u Alijansi.

Džozef Bajden
FOTO: MICHAEL REYNOLDS/EPA

Bajden će sljedeće nedjelje učestvovati na NATO samitu u Litvaniji, gdje će rat Rusije i Ukrajine, kao i nastojanje Kijeva da se pridruži Sjevernoatlantskoj alijanski biti jedna od ključnih tema.

Uoči tog putovanja, Bajden je u petak intervjuu za CNN rekao da se ruska agresija u Ukrajini mora okončati prije nego što Alijansa može da razmatra prijem Kijeva u svoje redove.

On je saopštio da ce, iako je članstvo Ukrajine u NATO preuranjeno, SAD i njeni saveznici nastaviti da obezbjeđuju Kijevu podršku i oružje koje mu je potrebno u sukobu sa Rusijom.

Pročitajte još

– Ne mislim da u NATO postoji saglasnost oko pitanja da li da uvede Ukrajinu u porodicu NATO sada, u ovom trenutku, dok traje rat – rekao je Bajden.

On je pojasnio da je NATO odlučan da brani svaki pedalj teritorije koja pripada državama članicama i da bi prijem Kijeva dok traje sukob na teritoriji Ukrajine praktično uveo alijansu u sukob sa Rusijom.

– To je obaveza koju smo svi preuzeli, bez obzira na sve. Ako je rat u toku, onda smo svi u ratu. Mi bismo bili u ratu sa Rusijom, u tom slučaju – naglasio je Bajden.

On je izjavio i da je odluka da se Ukrajini prvi put obezbijedi kasetna municija bila “teška”, ali da je takvu odluku donio jer je Kijevu potrebna municija u kontraofanzivi protiv Rusije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije