Svijet

“Da nije Sabora i mene, on bi sproveo tu ludost” Milanović “skočio na noge” nakon izjave Plenkovića o angažmanu Hrvatske oko rata u Ukrajini

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović oglasio se o izjavama premijera Andreja Plenkovića koje se tiču angažmana Hrvatske vojske oko rata u Ukrajini.

“Da nije Sabora i mene, on bi sproveo tu ludost” Milanović “skočio na noge” nakon izjave Plenkovića o angažmanu Hrvatske oko rata u Ukrajini
FOTO: GEORGI LICOVSKI/EPA

Milanović tvrdi da bi Plenković, da može, odveo Hrvatsku i hrvatske vojnike u rat u Ukrajinu i da to nije ostvareno samo zato što premijer za to nema njegovu podršku i podršku Sabora.

– Izjava predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nakon što se vratio sa samita zapadnih saveznika Ukrajine u Parizu potvrdila je definitivno kako je Andrej Plenković premijer opasnih namjera koji bi, da može, odveo Hrvatsku i hrvatske vojnike u rat u Ukrajini. Iz njegovih riječi jasno proizlazi kako “‘Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu” samo i jedino zbog toga što Plenković sada ne može računati na podršku Hrvatskog sabora i predsjednika Republike za takvu ludost – rekao je Zoran Milanović.

“Da se on pita Hrvatska bi se uključila u rat”

– Dakle, Plenković do danas nije prežalio što je Hrvatski sabor spriječio indirektno uključivanje Hrvatske u rat u Ukrajini. I posebno mu smeta što sada ne može Hrvatsku odvesti u još veću katastrofu, odnosno ne može samovoljno ponuditi slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu – poručuje Milanović.

Milanović je istakao da je Plenković dužan da objasni o čemu se razgovaralo u Parizu i šta je on to “obećao u ime Hrvatske”.

– Dok sam ja predsjednik države i vrhovni vođa Oružanih snaga Republike Hrvatske nijedan hrvatski vojnik neće ići ratovati u Ukrajinu. Jedino rješenje rata u Ukrajini je postizanje mirovnog sporazuma koji će spriječiti nove žrtve i spasiti hiljade života – poručio je Milanović.

Pročitajte još

Podsjetimo, Plenković je danas, upitan o izjavi francuskog predsjednika Emanuela Makrona da nije isključeno slanje francuskih vojnika u Ukrajinu u budućnosti, rekao da Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu.

Podsjetio je da su nedostajala četiri glasa u Saboru da se odobri djelovanje Hrvatske u misiji obučavanja ukrajinskih vojnika, koja je bila “benignog karaktera”.

– Budući da nismo uspjeli ni tu simboliku, onda nismo ni nudili opciju o tome da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu. To ne znači da mi ne nastavljamo vojno podržavati Ukrajinu. To radi hrvatska Vlada cijelo vrijeme, to ćemo i nastaviti  – rekao je Plenković, piše Index.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije