Politika

Plenković iznio jasan stav "Nećemo osporavati put BiH prema Evropskoj uniji"

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas u Sarajevu da ova zemlja ni na koji način neće osporavati put BiH prema Evropskoj uniji, iako su brojne bilateralne teme i dalje otvorene.

Plenković iznio jasan stav "Nećemo osporavati put BiH prema Evropskoj uniji"
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

To su bilateralne teme, nerijetko i predmet sukcesije i o njima postoje komisije, pregovarački odbori, kao i saradnja resornih ministarstava i na tome će se raditi kao što se radilo i prethodnih godina, ali garantujem da nijednu od tih tema Hrvatska neće staviti na dnevni red da bi usporavala put BiH prema EU – istakao je Plenković.

On je naveo da Hrvatska ima odgovornu politiku transformacije, mira, saradnje i stabilnosti zbog čega ulaže velike napore da riješi otvorena pitanja, a posebno ona koja su, kako je Plenković rekao, teška i opterećujuća, kao što je procesuiranje ratnih zločina i naknada ratne štete.

– Sve su to teme koje su i te kako na dnevnom redu, predmet su interesa brojnih ljudi koji su bili dotaknuti ratnim strahotama, ali to nisu teme koje će Hrvatska staviti u kontekst pristupnih pregovora BiH sa EU – rekao je Plenković novinarima u Sarajevu.

Pročitajte još

Govoreći o pregovorima o potpisivanju sporazuma o saradnji između BiH i Agencije za evropsku graničnu i obalsku stražu (Fronteks), Plenković je naveo da bi potpisivanje ovog sporazuma bilo korisno, s obzirom da se BiH suočava sa velikim prilivom nezakonitih migranata.

– Što se tiče Hrvatske mi imamo 6.700 graničnih policajaca koji čuvaju hrvatsku granicu i sa te strane smo jasno rekli da Hrvatska ima snage i načina da čuva svoju granicu, ali da je pitanje izlaska iz BiH nešto pri čemu bi iskustva Fronteksa mogla pomoći – rekao je Plenković.

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto naglasila je da su institucije BiH svjesne sadašnjih izazova i vremena, navodeći da se dešavanja širom svijeta reflektuju na odnose i prilike u BiH.

– Moramo biti pripremljeni i odgovorni i nastojimo u svakom pogledu biti odgovorni prema institucijama u skladu sa nadležnostima, te svoju spoljnu i bezbednosnu politiku usklađujemo sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnim politikom EU – zaključila je Krištova.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu