Politika

Plenković u posjeti Mostaru "Zagreb će nastaviti da podržava BiH na evropskom putu"

Hrvatska će nastaviti da podržava BiH na putu ka EU kako bi se u njoj ostvarili reformski procesi i funkcionalnost, izjavio je danas u Mostaru hrvatski premijer Andrej Plenković.

Andrej Plenković
FOTO: UMEYS SULEJMAN/ANADOLIJA

Bićemo iskreni prijatelji i zagovornici evropskog puta BiH, za koju želimo da ima pozitivna iskustva evropskih integracija i za građane i za ekonomiju – rekao je Plenković novinarima u Mostaru, podsjetivši da se Hrvatska maksimalno založila da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU.

On je istakao da Hrvatska podržava teritorijalnu cjelovitost BiH i Dejtonski sporazum koji predviđa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Sada sa formiranom vlašću i kandidatskim statusom, smatram da će ova godina biti šansa za BiH da se ide naprijed i ne bi bilo dobro vraćati se unazad – rekao je Plenković.

Pročitajte još

On je dodao da je za BiH važno da ima političku stabilnost i funkcionalnost, kao i da se ostvare dalji reformski procesi, ravnomjerniji ekonomski i regionalni razvoj i da svi ljudi imaju što kvalitetniji život.

Plenković je najavio da će krajem juna biti održana zajednička sjednica Savjeta ministara i Vlade Hrvatske, te da će od sutra ponovo biti uspostavljena avio-linija između Zagreba i Mostara.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije