Svijet

Plenković negirao da Šmit djeluje u saradnji sa Hrvatskom "Nova vlast BiH treba što prije i samostalno dogovoriti novi izborni sistem"

Stranke koje će formirati vlast u BiH trebaju što prije mijenjati izborni sistem i to samostalno, sa što manje upliva međunarodne zajednice - rekao je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković.

Andrej Plenković
FOTO: UMEYS SULEJMAN/ANADOLIJA

Pozdravio je Šmitovuu jednokratnu odluku o deblokadi formiranja vlasti, piše Hina.

– Mi smatramo da je za dobro funkcionisanje vlasti na središnjem, na federalnom, a kasnije i županijskom nivou potrebno da se nakon izbora vlasti formiraju i da institucije rade onaj posao koji su im građani povjerili – rekao je premijer Hrvatske.

Pročitajte još

Plenković je odbacio da međunarodni predstavnik djeluje u saradnji s Hrvatskom.

– To je njima najlakša varijanta, da sada optužuju Hrvatsku da nešto urgira preko Šmita, da uređuje odnose u BiH – kazao je Plenković i naglasio da je pozicija Hrvatske kao prijateljice i zagovornice BiH “jasna, čvrsta i kontinuirana”.

Hrvatski premijer je rekao da treba čestitati političkim strankama koje će formirati vlast u Federaciji, istakavši kako one moraju započeti dogovor o izbornoj reformi.

– Stranke koje su odlučile formirati vlast u Federaciji sada trebaju što prije prionuti promjeni izbornog sustava i da razriješe sve, ako je moguće samostalno, sa što manje upliva međunarodne zajednice – kazao je on.

Pritom je ponovio kako se “jednom za svagda” mora završiti “apsurdna situacija” gdje se hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH bira bošnjačkim glasovima te da on potom ne komunicira sa hrvatskim vlastima, prenosi Avaz.

– Hrvatska nema figu u džepu, naša je politika jednostavna – poštujmo se, sarađujmo, investirajmo. Neka BiH bude samostalna, a Hrvati ravnopravni – zaključio je premijer Republike Hrvatske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije