Svijet

“POBIJEDILA JE DEMOKRATIJA” U prvom predsjedničkom govoru Bajden poručio da želi da ujedini SAD

Novi predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da je u ovom trenutku pobijedila demokratija, a da on želi da ujedini SAD.

“POBIJEDILA JE DEMOKRATIJA” U prvom predsjedničkom govoru Bajden poručio da želi da ujedini SAD
FOTO: PATRICK SEMANSKY/EPA

On je u prvom govoru kao predsjednik SAD, a nakon polaganja zakletve rekao da se danas slavi cilj demokratija.

– Volja naroda se čula i naučili smo ponovo da je ona dragocijena ali i krhka i u ovom trenutku demokratija je pobijedila – rekao je Bajden.

On je kazao da je prije nekoliko dana nasilje pokušalo da poljulja temelje države, ali da zna da je američki ustav otporan i da je nacija snažna.

Pročitajte još

Kako je rekao, snaga države ne zavisi od pojedinaca već od svih Amerikanaca i unije.

Bajden je istakao da je pred SAD mnogo izazova, prije svega pandemija korona virusa, klimatske promene, borba protiv terorizma i rasizma, a borba protiv toga zahteva puno više od pukih riječi i jedinstvo.

– Želim da ponovo ujedinim SAD i pozivam sve Amerikance da mi se pridruže. Ujedinimo se da se borimo protiv neprijatelja. Ljutnju, mržnju, bezakonje uz jedinstvo možemo ispraviti, dati dobra radna mesta, pobediti virus, nagrađivati rad – rekao je Bajden.

On je dodao i da bez jedinstva nema mira već samo ogorčenosti.

– Garantujem vam da nećemo podbaciti, to nikada nismo kada smo radili zajedno. Okrenimo novi list i počnimo da slušamo i gledamo jedni druge – poručio je Bajden.